Linkovi

Trump: Produženo brojanje u Pensilvaniji može izazvati nasilje


President Donald Trump arrives for a campaign rally at Wilkes-Barre Scranton International Airport, Nov. 2, 2020, in Avoca, Pennsylvania.
President Donald Trump arrives for a campaign rally at Wilkes-Barre Scranton International Airport, Nov. 2, 2020, in Avoca, Pennsylvania.

Posljednjeg dana svoje kampanje, predsjednik SAD Donald Trump upozorio je na mogućnost postizbornog nasilja zbog odluke Vrhovnog suda da dozvoli produženo brojanje glasačkih listića u državi koja bi mogla biti ključna za konačni izborni rezultat, u Pennsylvaniji.

Ankete pokazuju da bivši potpredsjednik Joe Biden ima malu prednost u državi u kojoj glasački listići, za koje se očekuje da će favorizovati demokrate, možda neće biti prebrojani danima nakon izbora koji se održavaju u utorak.

Između skupova u ponedjeljak u Traverse Cityju u državi Michigan i u Kenoshi u Wisconsinu, Donald Trump je tweetovao da će produženo brojanje takvih glasačkih listića u Pennsylvaniji​ "omogućiti neobuzdane i nekontrolisane prevare i potkopaće čitav naš sistem zakona. Takođe će izazvati nasilje na ulicama. Nešto se mora preduzeti!"

Twitter je kasnije označio taj tweet rekavši: "Neki dio ili cjelokupni sadržaj koji se dijeli u ovom tweetu sporan je i možda dovodi u zabludu u vezi sa izborima ili drugim građanskim procesom".

Nakon predsjednikovog tweeta, Bidena su novinari pitali o Trumpovom upozorenju na nasilje na ulicama.

"Neću odgovoriti ni na šta što ima da kaže", odgovorio je kandidat Demokratske stranke prije nego što se ukrcao u avion svoje kampanje na putu kući u Delaware. "Nadam se direktnim, mirnim izborima i pojavljivanju mnogih ljudi."

Kathy Boockvar​, državna sekretarica Pennsylvanije, gostujući na CNN-u, osudila je predsjednikov tweet i rekla da je državna glasačka infrastruktura sigurna od prevara.

"Nemam pojma o čemu govori, ali reći bilo šta o podsticanju nasilja je potpuno neprimjereno“, rekla je ona.

Na svom skupu u Kenoshi, Trump je rekao "da je to vrlo, vrlo opasna odluka Vrhovnog suda. Pretpostavljam da je to bila politička odluka". Izrazio je nadu da će sudije promijeniti svoju presudu.

Direktor Federalnog istražnog biroa Christopher Way​ rekao je zakonodavcima u septembru da SAD nisu uočile "bilo kakvu vrstu koordiniranog nacionalnog napora za prevaru birača na glavnim izborima, bilo putem pošte ili na neki drugi način".

Trump je u nedjelju demantovao medijske izvještaje da je ljudima od povjerenja rekao da će u izbornoj noći proglasiti pobjedu čak i ako ishod za Elektorski koledž ne bude jasan.

Former President Barack Obama speaks at a rally as he campaigns for Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden, Monday, Nov. 2, 2020, in Miami. (AP Photo/Lynne Sladky)
Former President Barack Obama speaks at a rally as he campaigns for Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden, Monday, Nov. 2, 2020, in Miami. (AP Photo/Lynne Sladky)

Trumpov prethodnik, Barack Obama, koji je u ponedjeljak vodio kampanju u ime Bidena u Maloj Havani u Miamiju, rekao je da "to nije nešto što čini lider demokratije. To je nešto što radi bezvrijedni diktator".

Biden je rekao za Trumpa na podnevnom drive mitingu u Clevelandu, Ohio: "Lik Amerike je bukvalno na glasačkim listićima".

Diskusija o pitanjima tokom kampanje u velikoj mjeri bila je zasjenjena međusobnim ličnim napadima dvojice kandidata i pandemijom koronavirusa.

Predsjednik je ranije u ponedjeljak u Sjevernoj Karolini naglasio ekonomski oporavak usred pandemije, obećavši "masovno ćemo distribuirati vakcinu u roku od nekoliko kratkih nedjelja".

Zdravstveni zvaničnici, uključujući one u Trumpovoj administraciji, predviđaju da je malo vjerovatno da će većina Amerikanaca biti inokulirana protiv koronavirusa prije početka ili sredine 2021. godine.

Trump je na prvih pet skupova u ponedjeljak u četiri države rekao da će njegov izazivač, ako bude izabran, "Ameriku pretvoriti u zatvorsku državu" zaključavanjem u borbi protiv virusa.

Biden je u Clevelandu rekao da je "prvi korak u pobjedi nad virusom - pobjeda nad Donaldom Trumpom".

Obama je predsjednika okarakterisao kao "superprenosioca" koronavirusa zbog održavanja prepunih mitinga i događaja u Bijeloj kući.

Pandemija je zasjenila druga pitanja u predsedničkoj kampanji slučajevima koronavirusa, čiji je broj posljednjih sedmica naglo skočio u mnogim državama u SAD koje bi trebalo da odluče o predsjedničkim izborima.

Od koronavirusa umrlo je više od 231.000 ljudi, a zaraženo gotovo 9,3 miliona u Sjedinjenim Američkim Državama, što je najveći broj od svih zemalja na svijetu, prema Univerzitetu Johns Hopkins.

Ankete na nacionlnom nivou pokazuju da bivši potpredsjednik ima prednost od osam procentnih poena, ali trka je značajno neizvjesnija u kolebljivim državama koje će odrediti pobjednika.

Democratic U.S. presidential nominee and former Vice President Joe Biden smiles during a drive-in campaign rally at Heinz Field in Pittsburgh, Pennsylvania, U.S., November 2, 2020. REUTERS/Kevin Lamarque
Democratic U.S. presidential nominee and former Vice President Joe Biden smiles during a drive-in campaign rally at Heinz Field in Pittsburgh, Pennsylvania, U.S., November 2, 2020. REUTERS/Kevin Lamarque

Zajedničko mjesto zaustavljanja Bidena i Trumpa u ponedjeljak bila je Pennsylvania, na istoku SAD, u kojoj je Trump pobijedio 2016. Pobjednik u Pennsylvaniji dobija 20 od ukupno 270 elektorskih glasova koje kandidat treba da osviji kako bi obezbjedio četvorogodišnji mandat u Bijeloj kući.

Trump je u ponedjeljak održao miting na Wilkes-Barre Scranton međunarodnom aeordomu, dok se Biden obraćao pristalicama na tri drive-in događaja u državi.

Bidenov događaj u okviru kampanje u Pennsylvaniji takođe je obuhvatio obraćanje i performans Lady Gage, Patti LaBellea, Johna Legenda i Commona.

"Svi znamo da bi se ovo moglo odlučiti u Pennsylvaniji​... Glasajte kao da vaš život zavisi od toga. Glasajte kao da životi vaše djece zavise od toga, jer zavise", Lady Gaga u Pittsburghu, prije nego što je zauzela mjesto za klavirom i otpjevala nekoliko pjesama prošaranih apelima da Pennsylvanijci glasaju za Bidena.

Trump je svoju kampanju okončao kasnim večernjim mitingom u Grand Rapidsu, u Michiganu, što je repriza njegovog finala 2016. godine u državi za koju se vjerovalo da će podržati Hillary Clinton.

Rezultati izbornog dana neće biti zvanični nedjeljama kasnije. Rokovi variraju u zavisnosti od države, sa nekoliko zapisnika koji su spremni u roku od nedjelju dana, ali u većini slučajeva ne zahtijeva se da konačni rezultati budu objavljeni prije kraja novembra ili početkom decembra.

U većini slučajeva, pobjednik je izvjesan prije zvaničnih rezultata, uz medije koji prave projekcije na osnovu tabela sa pojedinačnih biračkih mjesta.

Ove godine je rekordan broj ljudi glasao unaprijed - skoro 99 miliona - a sa većinom onih čiji glasovi dolaze poštom, zbog zabrinutosti zbog koronavirusa, brojanje u nekim državama moglo bi biti sporije nego obično.

XS
SM
MD
LG