Linkovi

Ozbiljne razlike između SAD i Irana u vezi nuklearnog sporazuma iz 2015.


Iranski predsjednik Hassan Rouhani pregledava nova iranska postignuća Irana tijekom iranskog Nacionalnog dana nuklearne energije u Teheranu, Iran, 10. travanj 2021.
Iranski predsjednik Hassan Rouhani pregledava nova iranska postignuća Irana tijekom iranskog Nacionalnog dana nuklearne energije u Teheranu, Iran, 10. travanj 2021.

I dalje postoje ozbiljne razlike između Sjedinjenih Država i Irana oko načina na koji bi mogli nastaviti poštivati iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, unatoč tome što su postigli određeni napredak u svojim posljednjim neizravnim pregovorima u Beču, rekao je u srijedu visoki američki dužnosnik.

Za razgovore će vjerojatno trebati nekoliko rundi, njihov ishod i dalje je neizvjestan i nisu bili blizu završetka, rekao je novinarima visoki dužnosnik američkog State Departmenta u konferencijskom pozivu.

Glavne razlike su oko toga koje sankcije će Sjedinjene Države trebati ukloniti i koje će korake Iran trebati poduzeti da bi preuzeo svoje obveze suzbijanja nuklearnog programa, rekao je dužnosnik koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

"Još uvijek postoje neslaganja, a u nekim slučajevima i prilično važna", rekao je. "Nismo blizu završetka ovih pregovora. Ishod je još uvijek neizvjestan. Postigli smo određeni napredak."

Iran i svjetske sile Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija sastale su se u Beču kako bi napravili korake potrebne za oživljavanje sporazuma koji je 2018. godine napustio bivši američki predsjednik Donald Trump.

Razgovori će se nastaviti sljedeći tjedan. Američko izaslanstvo nalazi se na odvojenom mjestu u Beču, omogućavajući predstavnicima pet sila da budu između obje strane jer je Iran odbio izravne razgovore.

Glavno je pitanje koje američke sankcije koje je Trump uveo bi trebale biti uklonjene i koje bi korake Iran trebao poduzeti da bi zaustavio svoja naknadna kršenja ograničenja pakta u vezi s kapacitetom za obogaćivanje uranijuma.

U najnovijem primjeru takvih kršenja, Iran je instalirao izuzetno napredne centrifuge u svom podzemnom postrojenju za obogaćivanje uranijuma u Natanzu koje je prošli tjedan pogodila eksplozija, pokazalo je izvješće UN-a.

Wall Street Journal citirao je dvoje ljudi koji su upoznati s tim pitanjem i oni su rekli kako je Washington otvoren za ublažavanje terorističkih sankcija protiv iranske središnje banke, nacionalnih naftnih i tankerskih kompanija i ključnih sektora, uključujući čelik i aluminij.

Analitičari su rekli da je neizbježno da bi Sjedinjene Države morale ublažiti neke od sankcija povezanih s terorizmom ako žele doći do obnove sporazuma, jer bez toga Iran ne bi mogao nastaviti izvoziti naftu.

Novine su citirale jednog visokog europskog dužnosnika da je Washington također signalizirao potencijalno ublažavanje sankcija za sektore, uključujući tekstil, automobile, brodarstvo i osiguranje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG