Linkovi

Efekti sabotaže nuklearnih postrojenja u Iranu na neizravne pregovore sa SAD


Iranski zamjenik u Ministarstvu vanjskih poslova Abbas Araghchi i iranski veleposlanik u nuklearnom čuvaru Ujedinjenih naroda Kazem Gharibabadi napuštaju sastanak Zajedničkog povjerenstva JCPOA, u Beču, Austrija, 9. travnja 2021.
Iranski zamjenik u Ministarstvu vanjskih poslova Abbas Araghchi i iranski veleposlanik u nuklearnom čuvaru Ujedinjenih naroda Kazem Gharibabadi napuštaju sastanak Zajedničkog povjerenstva JCPOA, u Beču, Austrija, 9. travnja 2021.

Budući da SAD i Iran planiraju svoju drugu rundu neizravnih nuklearnih pregovora u Beču ovog tjedna, neki analitičari kažu kako je nedjeljna sabotaža iranskog nuklearnog postrojenja Natanz oslabila iransku poziciju, dok drugi tvrde da sve ovisi o iranskom odgovoru.

Tajnica za tisak Bijele kuće Jen Psaki izjavila je u ponedjeljak da SAD očekuju neizravni pregovori u austrijskoj prijestolnici u srijedu kako je zakazano. Dvije strane održale su prvu rundu neizravnih razgovora u Beču od 6. do 9. travnja, a posrednici su bili predstavnici Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije.

Kroz neizravne razgovore, SAD i Iran pokušavaju jedni druge dovesti u sklad s nuklearnim sporazumom iz 2015. godine u kojem je Iran pristao obuzdati nuklearne aktivnosti koje mogu biti oružane dok zauzvrat SAD i druge svjetske sile omoguće olakšanje sankcija.

Washington se povukao iz dogovora i započeo jednostrano pooštravanje sankcija Iranu 2018. pod vodstvom tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, a Teheran mu je uzvratio nakon godinu dana tako što je počeo premašivati nuklearne granice dogovora poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Tajnica za medije Bijele kuće Jen Psaki tijekom dnevnog brifinga za novinare u Bijeloj kući u Washingtonu, 1. travnja 2021. godine.
Tajnica za medije Bijele kuće Jen Psaki tijekom dnevnog brifinga za novinare u Bijeloj kući u Washingtonu, 1. travnja 2021. godine.

"Diplomatske rasprave koje su se odvijale ... očekujemo da će biti teške i duge", rekla je Psaki. "Nismo dobili nikakve naznake o promjeni sudjelovanja u ovim raspravama."

Iran nije javno izjavio nikakve promjene u svojim planovima za sudjelovanje u drugoj rundi bečkih pregovora od nedjeljnog incidenta u pogonu za obogaćivanje goriva u Natanzu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je najvećeg regionalnog rivala Teherana Izrael da je sabotirao elektrodistribucijsku mrežu nuklearke, što je izazvalo zastoj i omelo rad. Također je incident nazvao činom "nuklearnog terorizma".

Ova satelitska fotografija tvrtke Planet Labs Inc. prikazuje iransko nuklearno postrojenje Natanz u srijedu, 7. travnja 2021. (Planet Labs Inc. putem AP)
Ova satelitska fotografija tvrtke Planet Labs Inc. prikazuje iransko nuklearno postrojenje Natanz u srijedu, 7. travnja 2021. (Planet Labs Inc. putem AP)

Izrael nije ni potvrdio ni porekao odgovornost za incident. Izraelski dužnosnici dugo su govorili da su spremni djelovati vojno kako bi spriječili Iran da razvija nuklearno oružje pod okriljem onoga što Teheran naziva civilnim energetskim programom. Izrael se također obećao braniti od iranskih posredničkih milicija u blizini svojih granica, ali dužnosnici se obično suzdržavaju od potvrđivanja umiješanosti u akcije protiv Irana.

Behrooz Bayat, iranski bivši savjetnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču, rekao je kako vjeruje da je eksplozija prekinula napajanje Natanzovih centrifuga prve generacije koje obogaćuju uran, ključni sastojak u izradi nuklearnih bombi.

"Budući da su centrifuge prve generacije vrlo osjetljivi i precizni uređaji, vjerojatno je da ih je iznenadni nestanak struje oštetio 5.000 i učinio neupotrebljivima", rekao je Bayat u ponedjeljak u intervjuu za VOA Perzijski. "To ne znači da ih se ne može popraviti, ali trebat će mjeseci, a iranski program obogaćivanja bit će odgođen."

Iranska sve veća kršenja ograničenja obogaćivanja urana JCPOA posljednjih su mjeseci bila usmjerena kao pritisak na Bidenovu administraciju da ukine Trumpove sankcije i vrati se na dogovor, rekao je Bayat. Američki dužnosnici rekli su da je Iran, čini se, udaljen nekoliko mjeseci od dobivanja dovoljno obogaćenog urana za izradu nuklearne bombe.

"Ali poruka ovog napada [na Natanz] jest da iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ne može nastaviti ovom rutom i da će biti neuspješan", rekao je Bayat.

U nedjeljnom tvitu, dopisnik za obranu izraelske mreže Channel 13 Alon Ben-David rekao je: „Bez mogućnosti obogaćivanja Natanza u narednim mjesecima, Iran gubi sredstva pritiska u pregovorima. Putem sigurnosnih i obavještajnih kanala američki su dužnosnici izrazili zadovoljstvo štetom na objektu. "

Iranski dužnosnici zaprijetili su da će se osvetiti Izraelu zbog incidenta u Natanzu.

Izraelski analitičar SimaShine iz izraelskog Instituta za studije nacionalne sigurnosti (INSS) rekao je za VOA da Iran ima nekoliko mogućnosti za uzvratni udarac.

"Pokušavali su u prošlosti i siguran sam da će pokušati ponovo na kibernetičkom polju, ako budu imali mogućnosti, [provesti] dramatičnu prodiranje u izraelsku civilnu infrastrukturu", rekao je Shine. "Pokušali su u vodenom polju i drugima, a pokušat će to učiniti u budućnosti, ako to bude moguće i uspješno."

U odvojenim komentarima za VOA, analitičar INSS-a Eldad Shavit rekao je kako će sve veća napetost između Irana i Izraela možda potaknuti Bidenovu administraciju da pokuša postići dogovor o JCPOA-i s Iranom prije nego što napetost dalje eskalira.

Postoji razlog za vjerovanje da će američka administracija sada biti još pod većim pritiskom da postigne sporazum s Irancima jer im je njihov strateški cilj povratak u JCPOA i zato što nemaju alternativnu politiku u odnosu na Iran ”, rekao je Shavit.

Pored iranske odmazde, Zarif je rekao da Teheran planira "značajan skok prema gore" u kršenju JCPOA ograničenja na svoje nuklearne aktivnosti.

Analitičar Zaklade za obranu demokracija Behnam Ben Taleblu rekao je za perzijski servis VOA da će Iran vjerojatno zadržati svoju strategiju kontinuirane nuklearne eskalacije kako bi pokušao pritisnuti SAD na slabljenje sankcija.

"Mislim da će bilo koja vrsta rata u sjeni koja se odvija u regiji biti irelevantna za pregovore o JCPOA-u, slično kao što je to bilo u doba prije JCPOA-a početkom 2010-ih", rekao je Taleblu.

Ovaj je članak nastao u perzijskom servisu VOA. Linda Gradstein doprinijela je iz Jeruzalema, a Payam Yazdian i Katherine Ahn iz VOA Persian u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG