Linkovi

Iran započeo obogaćivanje uranijuma na 60%


Pripadnici iranske opozicione grupe protestuju ispred Grand hotela u Beču za vrijeme nuklearnih pregovora iza zatvorenih vrata 15. aprila 2021. (Foto: AP/Lisa Leutner)
Pripadnici iranske opozicione grupe protestuju ispred Grand hotela u Beču za vrijeme nuklearnih pregovora iza zatvorenih vrata 15. aprila 2021. (Foto: AP/Lisa Leutner)

Iran je u petak počeo da obogaćuje uranijum do čistoće od 60 odsto - što je najveći nivo do sada - poslije napada na nuklearno postrojenje Natanc, saopštio je predsjedavajući parlamenta u Teheranu, Mohamad Bagher Kalibaf.

U saopštenju koje je prenijela državna televizija, on nije precizirao koju količinu obogaćenog uranijuma Iran planira da proizvede. Međutim, ta odluka će vjerovatno pojačati tenzije, dok Iran vodi pregovore sa svjetskim silama u Beču o povratku SAD u nuklearni sporazum i ukidanju razornih ekonomskih sankcija koje su uvedene Teheranu.

Saopštenje je značilo veliku eskalaciju situacije poslije sabotaže iranskog postrojenja u kojoj su oštećene centrifuge - napada prošlog vikenda, za koji se vjeruje da ga je izvršio Izrael. Dok Izrael još nije preuzeo odgovornost, mnogi vjeruju da je ta država odgovorna za još neobjašnjenu sabotažu u Natancu - glavnom iranskom postrojenju za obogaćivanje uranijuma.

"Volja iranskog naroda je čudotvorna i ona će razmontirati svaku zavjeru", izjavio je Kalibaf, i dodao da je obogaćivanje uranijuma počelo neposredno poslije ponoći u petak.

Ali Akbar Salehi, šef Organizacije za atomsku energiju Irana, koja je civilni ogranak za nuklearni program, kasnije je potvrdio da je počelo obogaćivanje do čistoće od 60 procenata, prenijela je državna televizija. Salehi je rekao da će kasnije saopštiti više detalja.

Nije još jasno zbog čega je početak obogaćivanja uranijuma do 60 odsto prvo objavio Kalibaf, koji je pripadnik tvrde struje i bivši lider paravojne Revolucionarne garde, koji se već pominje kao potencijalni predsjednički kandidat na predstojećim izborima u Iranu u junu.

Dok je 60 procenata najviši nivo na kojem je Iran do sada obogaćivao uranijum, i dalje je niži od 90 odsto - koliko je potrebno za nuklearno oružje.

Prema nuklearnom sporazumu, Iran treba da obogaćivanje uranijuma drži ispod nivoa od 3,67 odsto.

Međunarodna agencija za atomsku energiju nije odmah komentarisala iranski potez. Ranije ove nedjelje uputila je svoje inspektore u Natanc i potvrdila da se Iran sprema da počne da obogaćuje uranijum na nivou od 60 odsto.

Ova odluka bi mogla da izazove nove odgovore Izraela, u tajnom ratu koji već dugo traje između dvije zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se zarekao da nikada neće dozvoliti Teheranu da dođe do nuklearnog oružja.​

XS
SM
MD
LG