Linkovi

Iran: Incident u postrojenju Natanc je "nuklearni terorizam"


ARHIVA - Centrifuge za obogaćivanje uranijuma u iranskom nuklearnom postrojenju Natanc
ARHIVA - Centrifuge za obogaćivanje uranijuma u iranskom nuklearnom postrojenju Natanc

Incident u nuklearnom postrojenju Natanc u nedjelju izazvan je činom "nuklearnog terorizma", saopštio je šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi i dodao da Teheran ima pravo da preduzme akciju protiv počinilaca, prenijela je državna televizija.

"Iran osuđuje taj užasan potez i naglašava da je potrebno da se međunarodna zajednica i Međunarodna agencija za atomsku energiju pozabave ovim nuklearnim terorizmom", rekao je Salehi, ali nije iznio više detalja.

Izraelski javni radio Kan prenio je pozivajući se na obavještajne izvore, ne navodeći čije, da je izraelski Mosad izvršio cyber napad na postrojenje. Izraelski zvaničnici nisu komentarisali incident.

Teheran je prethodno saopštio da je nestanak struje u nuklearnom postrojenju izazvan problemom u distributivnoj električnoj mreži, dan nakon što su pokrenute nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma u tom objektu.

Postrojenje Natanc, koje se nalazi u pustinji u centralnoj provinciji Isfahan, ključni je dio iranskog programa za obogaćivanje uranijuma i pod nadzorom je inspektora Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA).

"U incidentu nije bilo žrtava i nije došlo do kontaminacije", rekao je portparol iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi i dodao da je nestala struja širom postrojenja.

Kamalvandi je novinskoj agenciji Fars rekao da se istražuje uzrok, ali je iranski poslanik Malek Šariati Niasar tvitovao: "Snažno se sumnja da je ovaj incident izazvan sabotažom ili upadom".

Iran je optužio Izrael za prošlogodišnje ubistvo Mohsena Fahrizadeha, kojeg su zapadne obavještajne službe smatrale glavnim tvorcem tajnog iranskog nuklearnog programa. Izrael nije potvrdio niti odbacio odgovornost za ubistvo. Teheran odbacuje tvrdnje da pokušava da napravi nuklearnu borbu.

Portparol Međunarodne agencija za atomsku energiju je u pisanom komentaru naveo "da je agencija UN upoznata sa medijskim izvještajima i da za sada nema komentar".

U postrojenju Natanc je u julu prošle godine izbio požar za koji je vlada navela da je pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog programa. U napadu na taj objekat 2010. godine upotrijebljen je kompjuterskki virus za koji se vjeruje da su ga razvili SAD i Izrael.

Najnoviji incident dogodio se u svjetlu napora Teherana i Washingtona da ožive nuklearni sporazum sa svjetskim silama iz 2015 godine, iz kojeg se bivši predsjednik Donald Trump povukao prije tri godine. Trump je ponovo uveo sankcije Iranu, koji je zbog toga počeo da krši mnoge restrikcije predviđene dogovorom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG