Linkovi

Neovlašćeni prelazi na američko-meksičkoj granici dostigli dvadesetogodišnji maksimum u aprilu


Immigration Separated Families
Immigration Separated Families

Skoro četiri mjeseca pod Bidenovom administracijom, američki zvaničnici izvještavaju o samo limitiranim znakovima napretka u stabilizaciji haotične situacije na američko-meksičkoj granici, a neovlašteni prelasci migranata nastavljaju da bilježe višedecenijski maksimumim za ovo doba godine.

Broj migranata s kojima su se susrele američke vlasti počeo je rasti prošle godine, a dramatično se povećao početkom 2021. godine.

Podaci Američke carine i zaštite granica (CBP) za april pokazali su nedokumentovanu migraciju na dvadesetogodišnjem maksimumu. Agencija je izvijestila da je tokom mjeseca privedeno 178.622 migranta. Od toga je 111.714 protjerano iz zemlje po hitnom zdravstvenom nalogu vezanom za pandemiju koji blokira većinu migranata da podnesu zahtjeve za azil ili druge oblike pomoći u Sjedinjenim Državama.

Graničnih privođenja u aprila je bilo za 3% više od ukupnog broja u martu od 173.348 i znatno više od ukupnog broja u februaru, 101.120.

Podaci takođe sugerišu da se povećanje broja presretanja na granici poravnava i može doseći plato. Ali stručnjaci nisu sigurni što slijedi i nisu spremni reći da se granična kriza smiruje.

"Situacija u kojoj CBP preplavljuju ranjiviji migranti možda se počinje okretati", rekla je analitičarka Instituta za migracionu politiku Jessica Bolter za Glas Amerike. "Oprez na koji bih ukazala je da su u prošlosti postojali slučajevi kada su brojke dosegle plato u aprilu ili pad, ali su se onda povećale u maju, tako da ćemo zaista morati vidjeti majske brojeve da bismo znali kako stojimo".

Nagli porast dolazaka migranata učinio je američko-meksičku granicu ranim fokusom predsjednika Joe Bidena, koji je delegirao potpredsjednicu Kamalu Harris da nadgleda i koordiniše odgovor administracije.

U razgovoru za Glas Amerike, savjetnica za imigracionu politiku Bijele kuće, Tyler Moran rekla je da granični metrički podaci ne govore cijelu priču.

"Migracija je normalna pojava. Brojevi se povećavaju i smanjuju iz niza različitih razloga", rekla je Moran. "Mogli bi biti potisni faktori zbog nasilja. Politička nestabilnost. Mogle bi biti prirodne katastrofe - takođe i zato što je naš sistem legalne imigracije toliko zastario."

Bidenovi republikanski kritičari potvrđuju složenost situacije kriveći predsjednikove poruke da će odstupiti od restriktivne imigracione politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

"Iako vjerujem da je trenutna kriza nepotrebno uzrokovana ili je ubrzana pogrešno vođenom politikom, takođe razumijem da postoje složeni, međusobno povezani različiti faktori koji igraju ulogu u odluci o napuštanju svoje zemlje," rekao je u nedavnoj izjavi republikanski zastupnik Peter Meijer iz Michigana.

Pro-immigration activists rally near the U.S. Capitol calling for immigration reform on May Day in Washington, U.S., May 1, 2021. REUTERS/Joshua Roberts
Pro-immigration activists rally near the U.S. Capitol calling for immigration reform on May Day in Washington, U.S., May 1, 2021. REUTERS/Joshua Roberts

Same odrasle osobe, maloljetnici bez pratnje

Iako je mnogo pažnje na graničnim prelazima usmjereno na maloljetnike bez pratnje, od kojih su neki jedva stariji od mališana, najveću grupu migranata koji dolaze čine same odrasle osobe.

U stvari, prema CBP-u, broj maloljetnika bez pratnje lagano se smanjio od marta (18.960) do aprila (17.171), iako je ukupan broj migranata nastavio rasti.

Iako se većina migranata i dalje protjeruje, administracija Bidena izuzela je maloljetnike bez pratnje i porodice s malom djecom iz opšte politike deportacije.

Obrada, smještaj i briga za hiljade mladih brzo su postali hitan izazov za novu administraciju, jer su stanice granične patrole, neopremljene da odgovore dječijim potrebama, postale ozbiljno pretrpane.

Početkom aprila SAD su imale više od 5.700 maloljetnika bez pratnje u objektima CBP-a. U narednim sedmicama vlada je otvorila 14 skloništa za hitne slučajeve koje je vodilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (HHS), federalni entitet zadužen za brigu o djeci migrantima. Nakon toga, broj maloljetnika u pritvoru CBP-a opao je za više od 90%.

"Briga o djeci bez pratnje se poboljšala, ne samo tokom nekoliko mjeseci, već čak i u porođenju sa prethodnim administracijama. Mislim da je Bidenova administracija pokušala povećati saradnju između različitih vladinih agencija", rekla je Bolter.

Od utorka je 675 djece bilo u pritvoru CBP-a, a 19.387 bilo je zbrinuta od strane HHS-a. Više od 444 drugih pušteno je na čuvanje roditeljima ili drugim starateljima koji već žive u Sjedinjenim Državama.

"Radimo na uspostavljanju uređenog sistema za premještanje te djece što je brže moguće iz Granične patrole na staranje HHS-u, a zatim u zagrljaj njihovih roditelja ili sponzora", rekla je Moran za Glas Amerike.

Moran je opisala HHS-ove objekte za hitni priliv kao kratkoročno rješenje, dok se dugoročni kapaciteti proširuju.

"Želimo imati dovoljno državno licenciranih skloništa u državama širom zemlje, kada se u budućnosti poveća broj djece bez pratnje, to je mjesto gdje će odlaziti umjesto ovih privremenih objekata", rekla je.

n this March 19, 2021, file photo, migrants are seen in custody at a U.S. Customs and Border Protection processing area under the Anzalduas International Bridge, in Mission, Texas.
n this March 19, 2021, file photo, migrants are seen in custody at a U.S. Customs and Border Protection processing area under the Anzalduas International Bridge, in Mission, Texas.

Zaplijena droge

Tokovi migranata nisu jedini fenomen koji se zapaža na južnoj američkoj granici. Federalne vlasti takođe nadgledaju i sprječavaju krijumčarenje droge.

Najnoviji podaci CBP-a pokazuju da su zaplijene droga porasle za 6% u aprilu u odnosu na mart 2021. Iako se konfiskacija kokaina i metamfetamina smanjila, zaplijene heroina su se skoro udvostručile, a zaplijene fentanila povećale za 34%.

"Do sada, u fiskalnoj 2021. godini, zaplijene fentanila su već premašile one iz cijele fiskalne 2020. godine, sa 6.494 do aprila 2021. u odnosu na 4.766 za cijelu fiskalnu godinu 2020.", objavio je CBP u saopštenju za javnost ranije ovog mjeseca.

O povećanom protoku droge razgovarano je na nedavnom kongresnom saslušanju, a republikanski senator Rick Scott iz Floride ustvrdio je da narko karteli imaju koristi, jer se federalni "resursi preusmjeravaju za upravljanje humanitarnom krizom na južnoj granici".

Američki sekretar za nacionalnu sigurnost Alejandro Mayorkas odgovorio je da istorijski, većina ilegalnih droga ne ulazi u Sjedinjene Države između ulaznih luka već "skrivena u odjeljcima vozila" koja ulaze u Sjedinjene Države na službenim graničnim prelazima.

Jorge Agobian je dao svoj doprinos ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG