Linkovi

Majorkas: Radimo na rješavanju situacije na jugozapadnoj granici SAD


Alehandro Majorkas, sekretar za unutrašnju bezbednost (Foto: Reuters)
Alehandro Majorkas, sekretar za unutrašnju bezbednost (Foto: Reuters)

Alehandro Majorkas, sekretar za unutrašnju bezbjednost, ocijenio je teškom situaciju na jugozapadnoj granici Sjedinjenih Država gdje se nalazi veliki broj migranata koji pokušavaju da uđu na teritoriju te zemlje.

Od nedjelje je na tom području zadržano skoro 4.300 djece bez pratnje, rekli su agenciji Reuters zvaničnici u oblasti granične kontrole, koji su insistirali na anonimnosti.

Po zakonu, djeca bi trebalo da budu prebačena iz carinskih i graničnih objekata u objekte kojima upravlja američki Sekretarijat za zdravstvo, prenosi agencija Reuters.

Radimo na njenom rješavanju situacije. Objekti granične patrole su prepuni djece i rok od 72 sata za prelazak djece u objekte Sekretarijata za zdravstvo ne bude uvijek ispunjen. Sekretarijat nema kapacitet da prihvati toliki broj djece”, rekao je Majorkas.

Prema njegovim riječima - u SAD trenutno ulazi više ljudi nego u posljednjih 20 godina. Objasnio je i da se osniva zajednički centar za obradu podataka čija je svrha transfer djece mlađe od šest godina o kojoj bi brigu vodio Sekretarijat za zdravstvo i socijalne službe koje nastoje da im obezbijede smeštaj.

Istovremeno, zvaničnici upozoravaju da granica nije otvorena zbog čega njen prelaz nije dopušten pojedincima i porodicama koje pokušavaju da je pređu u periodu od kada je Džozef Bajden stupio na dužnost predsjednika.

Biden je u međuvremenu, u skladu sa obećanjima iz predsjedničke kampanje, opozvao neke od uredbi svog prethodnika Donalda Trumpa u vezi sa migracionom politikom.

Administracija američkog predsjednika nastoji da ubrza proceduru prijema djece bez pratnje koja se nalaze na jugozapadnoj granici Sjedinjenih Država.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG