Linkovi

SAD: Demokrate kreću u imigracionu reformu


ARHIVA - Imigraciona služba u Majamiju (Foto: AP)
ARHIVA - Imigraciona služba u Majamiju (Foto: AP)

Demokrate su u četvrtak u Kongresu fromalno podnijeli sveobuhvatni prijedlog zakona o imigraciji, predsjednika Joe Bidena, koji omogućava milionima ilegalnih imigranata u zemlji da se prijave za državljanstvo. Međutim, šanse za usvajanje najnovijeg prijedloga nisu velike. 

Demokratski zakonski prijedlog predviđa i veliko povećanje legalne migracije, na osnovu zaposlenja i porodičnih veza, a određen broj deportovanih imigranata bio bi u mogućnosti da se prijavi za povratak u SAD po humanitarnoj osnovi. Ključni elementi prijedloga prvobitno su objavljeni u januaru.

Prijedlog, u kojem se snažno podržava imigracija, još nije dobio javnu podršku republikanaca, od kojih su mnogi još pod uticajem bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, poznatog po oštrim anti-imigracionim stavovima. Zbog toga je malo vjerovatno da će biti usvojen u Kongresu, prenosi Reuters.

Demokrate i republikanci imaju po 50 mjesta u Senatu, dok potpredsjednica Kamala Harris ima odlučujući glas u slučaju neriješenog ishoda glasanja. Međutim, demokratama su potrebni glasovi 10 republikanskih senatora da bi izbjegli proceduralnu prepreku koja bi mogla da odloži ili spriječi izjašnjavanje o određenom zakonskom prijedlogu.

"Znamo da su za napredak potrebni pregovori, ali nećemo odmah nuditi ustupke", rekao je u obraćanju novinarima demokratski senator Robert Menendez, vodeći sponzor prijedloga.

Menendez je dodao da je razgovarao sa nekim republikanskim senatorima koji su zainteresovani za dijelove demokratskog plana, ali je odbio da ih imenuje. Takođe je naveo da će demokrate razmotriti sve opcije za usvajanje imigracione reforme, uključujući i proceduralni korak za usvajanje prijedloga u Senatu sa samo 51 glasom.

Demokrate istovremeno podnose nekoliko manjih zakonskih prijedloga o imigraciji, uključujući i put do državljanstva za takozvane "sanjare", ilegalne imigrante koji su u SAD dovedeni kao djeca.

"Pozdravljam predsjednikov prijedlog. Neki žele pojedinačne mjere i to je možda takođe dobar pristup", rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Pojedini republikanski senatori već su izrazili protivljenje glavnim odredbama Bajdenovog prijedloga koji je kritikovalo i političko krilo konzervativne Fondacije Heritage.

"Najnoviji potez bi samo nanio dodatnu štetu američkim radnicima koji već trpe posljedice zdravstvene i ekonomske nacionalne krize izazvane pandemijom i odgovorom naše vlade", navela je Džesika Anderson, izvršna direktorka organizacije "Heritidž akcija".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG