Linkovi

SAD i Rusija održaće bezbjednosne razgovore u januaru


Arhiv - Predsjednik SAD Joe Biden i predsjednik Rusije Vladimir Putin rukuju se tokom susreta u Ženevi, u Švajcarskoj, 16. juna 2021.
Arhiv - Predsjednik SAD Joe Biden i predsjednik Rusije Vladimir Putin rukuju se tokom susreta u Ženevi, u Švajcarskoj, 16. juna 2021.

Sjedinjene Države i Rusija će u januaru razgovarati o kontroli nuklearnog naoružanja i tenzijama duž rusko-ukrajinske granice.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće rekao je novinarima da će se dvije strane sastati 10. januara, nakon čega će uslijediti pregovori Rusije i NATO 12. januara i sastanak 13. januara Rusije, Sjedinjenih Država i drugih članica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE).

"Kada sjednemo da razgovaramo, Rusija može da iznese svoje brige na sto, a mi ćemo izložiti svoju zabrinutost aktivnostima Rusije", rekao je portparol. "Biće oblasti u kojima možemo da napredujemo, i oblasti gdje se nećemo složiti. To je ono što je diplomatija."

Zapadne vlade su uznemirene gomilanjem ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, izražavajući zabrinutost zbog potencijalnih planova za rusku invaziju. Ruski lider Vladimir Putin negirao je bilo kakve planove te vrste i zahtijevao garancije protiv širenja NATO u blizini svoje teritorije.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost je rekao da u odnosu na sopstvene interese Ukrajine, pregovori SAD i Rusije neće donijeti nikakve odluke o Ukrajini.

"Pristup predsjednika Bidena po pitanju Ukrajine bio je jasan i dosljedan: ujedinite Alijansu iza dva kolosjeka – odvraćanja i diplomatije. Jedinstveni smo kao savez u pogledu posljedica sa kojima bi se Rusija suočila ako krene prema Ukrajini", rekao je portparol.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG