Linkovi

SAD i NATO: Rusija dovodi još vojske na granicu, umjesto da je povlači


Na fotografiji ruskog Ministarstva odbrane su tenkovi za koje je rečeno da se povlače nazad u baze
Na fotografiji ruskog Ministarstva odbrane su tenkovi za koje je rečeno da se povlače nazad u baze

Rusija ojačava svoje vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom, uprkos tvrdnjama Moskve da povlači određene trupe, saopštile su SAD i NATO.

"Više ruskih snaga, a ne manje, trenutno je na ukrajinskoj granici i zabrinjavajuće je što zauzimaju borbene pozicije", kazao je portparol State Departmenta Ned Prajs.

Kremlj je u četvrtak rekao da će trebati vremena za povlačenje ruskih snaga koje su završile vježbe u blizini granice s Ukrajinom.

U Briselu, na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a, generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg je poručio da se iz "Moskve čula spremnost da se nastavi sa diplomatskim aktivnostima".

"Ali, do sada nismo vidjeli nikakve znake deeskalacije na terenu. Naprotiv, čini se da Rusija jača vojno prisustvo".

Šef obavještajne službe Estonije Mik Maran najavljuje da će Rusija krenuti u ograničen napad na Ukrajinu, koji uključuje i raketne napade, i da će zauzeti ključne teritorije.

"Naša trenutna procjena je da će izbjegavati gradove sa velikim brojem stanovnika, jer je za kontrolu takvog područja potrebno mnogo vojnika. Ali, ne znamo koje su još opcije na stolu za rusku vojsku".

Američki i ukrajinski zvaničnici kazali su da nisu vidjeli naznake povlačenja ruske vojske sa terena i da je oko 150.000 vojnika i dalje raspoređeno na sjevernoj, istočnoj i južnoj granici Rusije. Rusija je, kako se navodi, u proteklih nekoliko dana dovela još 7.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom.

Rokan konsalting, nezavisna poljska agencija koja prati kretanje vojske preko satelita, saopštila je da je više vojske stiglo na granicu sa Ukrajinom otkako je Moskva najavila povlačenje u baze.

"Nema naznaka da se vojska povlači, zapravo je suprotno", navodi se u izvještaju.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je za ABC da "nažalost, postoji razlika između onoga što Rusija kaže i onoga što radi" i da se ne vidi povlačenje trupa na terenu.

"Naprotiv, vidimo da se snage gomilaju na granici sa Ukrajinom".

Predsednik Joe Biden je upozorio da mogućnost od ruske invazije i dalje postoji.

Bajden: Još postoji mogućnost ruskog napada na Ukrajinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

NATO je naredio komandantima da naprave planove za borbene grupe na jugoistočnoj granici alijanse.

"Ne znamo šta će se desiti u Ukrajini, ali već vidimo da postoji kriza evropske bezbjednosti", rekao je Stoltenberg i dodao da je postavljanje borbenih jedinica NATO-a u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, zbog prijetnje Rusije, "nažalost, nova normala".

Proteklog vikenda, američki zvaničnici su najavili da bi Rusija mogla da krene u napad u srijedu, što se nije desilo. Ali, upozoravaju da se može desiti bilo kad.

Moskva negira navode da planira invaziju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se ruski predsjednik Vladimir Putin ponekad šali na taj račun i pita "koje je vrijeme sada najavljeo kao početak rata".

Ambasador Rusije u EU Vladimir Čizov rekao je za njemački Velt da "ratovi u Evropi rijetko počinju sredom".

"Neće biti eskalacije ni ove nedjelje, ni sljedeće, niti narednog mjeseca", kaže Čizov.

Diplomatski pregovori se nastavljaju, što podržavaju i ruski i zapadni lideri.

XS
SM
MD
LG