Linkovi

Obavještajni podaci ukazuju na dolazak članova Wagner grupe u Istočno Sarajevo, kaže Cikotić


Arhiv - Selmo Cikotić
Arhiv - Selmo Cikotić

Obavještajni podaci ukazuju na to da će obilježavanju Dana Republike Srpske (RS), 9. januara, prisustvovati pripadnici ruske plaćeničke Wagner grupe, Ravnogorskog četničkog pokreta i članovi ruskog moto-kluba Noćni vukovi.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministra sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ističući da se radi o podacima obavještajnih i sigurnosnih struktura.

"To su manje-više ekstremne i radikalne grupe, koje su duže vrijeme prisutne na ovom prostoru i očekujemo da će i 9. januara biti tu. Koliko znam, niko od njih to nije zvanično najavio ili ne znam da li će biti u protokolu", kazao je Cikotić.

U Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, obilježava se 9. januar kao Dan Republike Srpske, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj datum u dva navrata proglasio neustavnim.

Centralna proslava uz svečani defile bit će održana u Istočnom Sarajevu, za razliku od ranijih godina kada se 9. januar obilježavao u Banjaluci.

Cikotić je u petak, 6. januara, uputio pismo komandantu EUFOR-a u BiH Antonu Wesselyju, u kojem upozorava na sigurnosne prijetnje povezane sa obilježavanjem 9. januara na području Istočnog Sarajeva.

U pismu je tada naveo da dostupne informacije obavještajnih i sigurnosnih struktura upućuju na "moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz entiteta Republika Srpska, Srbije i Rusije".

Podsjetio je i na reakcije udruženja veterana u Kantonu Sarajevo koje smatraju ovaj događaj neprihvatljivim, s obzirom na to da je obilježavanje ovog datuma proglašeno neustavnim.

Cikotić je rekao da očekuje da "EUFOR poduzme mjere za osiguranje zakonskog i ustavnog funkcioniranja svih institucija, kao i mira i sigurnosti u BiH", kaže se u saopćenju.

"Upozorio sam na njihovo prisustvo zato što smatram da je bolje da se prevenira, a ne eventualno prepusti da nekakve organizacije građana uspostavljaju red. EUFOR je pojačao nadzor situacije na tom prostoru", kazao je Cikotić za RSE.

Vlasti RS-a slave 9. januar, datum kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U

deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS-a.

Svečani defile najavljen je za 14 časova u Istočnom Sarajevu, na kome će učestvovati policijske snage RS-a, pripadnici Civilne zaštite RS-a, te predstavnici veterana i drugih javnih i nevladinih organizacija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG