Linkovi

Brittney Griner vratila se kući u SAD nakon razmjene zatvorenika sa Rusijom


Natpis dobrodošlice za Britni Grajner u Majamiju
Natpis dobrodošlice za Britni Grajner u Majamiju

Brittney Griner vratila se u Sjedinjene Države u petak rano ujutro, gotovo 10 mjeseci nakon što je košarkaška zvijezda u pritvoru u Rusiji postala najpoznatija Amerikanka zatvorena u inozemstvu i pokrenula političku oluju.

Njen status otvoreno homoseksualne crnkinje, njezina istaknutost u ženskoj košarci i njezino zatvaranje u zemlji u kojoj su vlasti bile neprijateljski nastrojene prema LBGTQ zajednici povećali su zabrinutost za nju i skrenuli ogromnu pozornost na slučaj. Ruska invazija Ukrajine nakon njezina hapšenja dodatno je zakomplicirala stvari.

Dogovor, objavljen u četvrtak prema kojem je Griner razmijenjena za ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Bouta, postigao je glavni cilj predsjednika Joea Bidena. No, SAD nisu uspjele izboriti slobodu drugog Amerikanca, Paula Whelana, koji je u zatvoru već gotovo četiri godine.

Bidenovo odobrenje da pusti Bouta, ruskog zločinca nekoć nazvanog "Trgovac smrću", naglasilo je povećanu hitnost s kojom se njegova administracija suočila da vrati Griner kući, osobito nakon nedavnog rješenja njezinog kaznenog slučaja zbog droge i njezinog kasnijeg prebacivanja u kazneni zatvor - koloniju.

Griner, dvostruka osvajač icazlatne olimpijske medalje i profesionalna košarkaška zvijezda Phoenix Mercuryja, viđena je kako izlazi iz aviona koji je u petak sletio u Joint Base San Antonio-Lackland u Teksasu.

American basketball star Brittney Griner gets out of a plane after landing at the JBSA-Kelly Field Annex runway on Dec. 9, 2022 in San Antonio.
American basketball star Brittney Griner gets out of a plane after landing at the JBSA-Kelly Field Annex runway on Dec. 9, 2022 in San Antonio.

“Tako sam sretan što se Brittney vratila na tlo SAD-a. Dobrodošao kući BG!” tvitao je Roger Carstens, posebni predsjednički izaslanik za pitanja talaca.

Zvijezda WNBA, koja je također igrala profesionalnu košarku u Rusiji, uhapšena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo u februaru nakon što su ruske vlasti rekle da je nosila bočice s uljem kanabisa. Američki State Department proglasio je Griner "nepravedno pritvorenom" - što je Rusija oštro odbacila.

Griner je priznala krivicu u julu, ali se ipak suočila sa suđenjem jer priznanje krivnje u ruskom pravosudnom sistemu ne završava automatski slučaj. Osuđena je na devet godina.

Na sudu je priznala da posjeduje bočice s uljem kanabisa, ali je rekla da nije imala kriminalnu namjeru i da ih je slučajno spakirala. Njezin odbrambeni tim dao je pisane izjave da joj je kanabis bio prepisan za liječenje bolova.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je razmjenu u četvrtak, rekavši u izjavi koju su prenijele ruske novinske agencije da se razmjena dogodila u Abu Dhabiju i da je Bout prebačen kući.

Biden je telefonski razgovarao s Griner. Američki dužnosnici rekli su da će joj biti ponuđene specijalizirane medicinske usluge i savjetovanje.

Puštajući Bouta, SAD su oslobodile bivšeg potpukovnika Sovjetske vojske kojeg je Ministarstvo pravosuđa jednom opisalo kao jednog od najplodnijih svjetskih trgovaca oružjem. Uhapšen je na Tajlandu 2008., a izručen SAD-u 2010.

Bout je služio 25-godišnju kaznu pod optužbom da se urotio za prodaju oružja vrijednog desetine miliona dolara za koje su američki dužnosnici tvrdili da će se koristiti protiv Amerikanaca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG