Linkovi

SAD gađale baze proiranske milicije u Iraku


A truck loaded with Katyusha rockets is seen in Rashidiya, after ten rockets struck the Taji military camp, which house also U.S. forces, north of Baghdad, Iraq in this undated picture obtained March 12, 2020. Iraqi Media Security Cell/Handout via REUTERS
A truck loaded with Katyusha rockets is seen in Rashidiya, after ten rockets struck the Taji military camp, which house also U.S. forces, north of Baghdad, Iraq in this undated picture obtained March 12, 2020. Iraqi Media Security Cell/Handout via REUTERS

Snage SAD bombardovale su u Iraku pet ciljeva proiranske, šiitske milicije, koju smatraju odgovornom za raketni napad u kome su poginuli i ranjeni američki i britanski vojnici u bazi sjeverno od Bagdada, saopštio je 12. marta Pentagon.

Zvaničnici Sjedinjenih Država saopštili su da je u više naleta američkih borbenih aviona pogođeno pet lokacija i da su uglavnom gađana skladišta oružja milicije Kataib Hezbollah u Iraku.

U saopštenju američkog Ministarstva odbrane navedeno je da su napadi izvršeni na skladišta oružja "da bi značajno umanjili njihovu sposobnost za izvođenje budućih napada''.

Iračka vojska saopštila je 12. marta da je pokrenula istragu o raketnom napadu na bazu koalicionih snaga u Iraku u kome su poginula tri vojnika, uključujući dvojicu Amerikanca.

Najmanje 12 pripadnika koalicionih snaga je povrijeđeno u raketnom napadu na bazu Kamp Tadži, koja se nalazi 27 kilometara sjeverno od Bagdada.

Poslije napada iračke bezbjednosne snage pronašle su nekoliko kilometara od baze kamion sa montiranim bacačem raketa od 107 milimetara tipa kaćuša.

Pojačane napetosti između SAD i Irana posljednjih meseci podstaknute su raketnim napadom u decembru na iračku bazu u kojoj je ubijen Amerikanac, snabdijevač vojske SAD.

Poslije toga su usledili američki vazdušni napadi na miliciju Kataib Hezbolah koju podržava Iran, što je dovelo do protesta kod američke ambasade u Bagdadu.

Zatim je u udaru dronom u Bagdadu ubijen iranski general Qasem Soleimani, vodeći komandant zadužen za operacije širom Bliskog Istoka.

Iran je tada uzvratio sa napadom balističke rakete na američke snage u Iraku, najdirektniji napad Irana na Ameriku od 1979. kada je zauzeta američka ambasada u Teheranu.

Potencijalni vakuum u vlasti koji preti Iraku uslijedio je kada je mandatar za sastav vlade Mohamad Alavi povukao svoju nominaciju ranije ovog mjeseca.

To je uradio posle političkih svađa o imenovanjau njegovog kabineta. Ubrzo zatim, vršilac dužnosti premijera Abdul-Mahdi rekao je da više neće vršiti većinu svojih obaveza i zatražio je prijevremene izbore.

U Iraku ima najmanje 5.200 američkih vojnika, koji obučavaju i savjetuju iračke snage u okviru međunarodne koalicije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG