Linkovi

Iran raketnim projektilima napao dvije vojne bazu u Iraku gdje su smješteni američki vojnici


FILE - Zračna baza Al-Asad u Iraku gdje su smješteni američki vojnici

Iračka vojne baze Al-Asad i Irbil, u kojima su smješteni i američki vojnici, pogođene su vatrom iranskih raketa, potvrđeno je iz Pentagona.

Više od 12 balističkih projektila pogodilo je baze Al Asad i Erbil. Nema saznanja o eventualnim američkim žrtvama.

Mapa na kojoj se vide vojne baze Al Asad i Erbil u Iraku
Mapa na kojoj se vide vojne baze Al Asad i Erbil u Iraku

Radimo na tome da utvrdimo razmjere napada", rekao je portparol Pentagona Džonatan Hofman. Takođe je dodao: "Dok procjenjujemo situaciju i naš odgovor, preduzećemo sve neophodne mjere da zaštitimo i odbranimo američko osoblje, partnere i saveznike u regionu".

Naša novinarka je u razgovoru sa izvorom u Pentagonu koji nije imenovan, upitala da li ovo znači da dosadašnje akcije Washingtona ne daju rezultata, na šta je izvor odgovorio: „Pravila igre se mijenjaju. Sjedinjene Države će poduzeti nove akcije ukoliko bude potrebno da se trenutni napadi zaustave“.

Međutim, treba dodati da raketni napadi na vojne baze u Iraku nisu neuobičajeni, i tipični su za vrste napada koje šiitske milicije pod pokroviteljstvom Irana izvode u Iraku.

Baza Al-Asad se nalazi u provinciji Anbar , što je ranije bilo izvorište sunitske pobune u Iraku. Anbar je također i dalje pokrajina u kojem se nalaze ostaci ISIL-a, koji je ranije kontrolirao Falluju, Ramadi i okolne gradove i sela.

Kako izvještava agencija AP, Iranska državna televizija saopćava da iza napada stoji vlada u Teheranu, i da je napade raketama zemlja-zemlja, naredio osobno Ajatolah Khamenei.

Američki predsjednik na twitteru je objavio da će se javnosti obratiti u srijedu ujutro.

"Teheran neće štedjeti Amerikance"

Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, u saopštenju je navela da su napadi na baze "osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasema Sopleimanija".

Takođe upozoravaju saveznice SAD da će njihove zemlje biti napadnute ako budu učestovovale u napadima na Iran.

Jedan od komandanta Revolucionarne garde rekao je iranskim medijima da su raketni napadi na američke mete u Iraku prvi korak i da Teheran neće štedjeti Amerikance.

"Američki predsjednik Donald Trump trebalo bi da razmisli o povlačenju snaga iz regiona, da ne bi bile u našem dometu", prenijela je iranska državna televizija, citirajući neimenovanog komandanta.

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif tvitovao je poslije napada da je Iran preduzeo proporcionalne mjere u samoodbrani, u skladu sa članom 51 povelje Ujedinjenih nacija, da ne želi eskalaciju ni rat ali da će se braniti protiv svake agresije.

XS
SM
MD
LG