Linkovi

Raketni napad na bazu koalicije SAD u Bagdadu, nema žrtava


Pripadnici bezbjednosnih snaga stražare na barijeri koja blokira mjesto održavanja demonstracija tokom antivladinih protesta u Bagdadu, Irak, 15. februara 2020. (AP Photo/Hadi Mizban)
Pripadnici bezbjednosnih snaga stražare na barijeri koja blokira mjesto održavanja demonstracija tokom antivladinih protesta u Bagdadu, Irak, 15. februara 2020. (AP Photo/Hadi Mizban)

Rakete su pogodile vojnu bazu snaga predvođenih SAD u Bagdadu u nedjelju rano ujutro, ali u napadu nije bilo žrtava, saopštio je portparol koalicije.

Washington je okrivio paravojne grupe koje podržava Iran za pojačano redovno raketiranje i granatiranje baza u kojima su smještene američke snage u Iraku i oblasti oko ambasade SAD u Bagdadu.

U napadu na samo okruženje ambasade prošlog mjeseca i raketnom napadu na vojnu bazu u decembru ubijen je civil kog je angažovala američka vojska.

Niko nije preuzeo odgovornost za te napade.

Tenzije između Irana i administracije predsjednika SAD Donalda Trumpa, najviše su se manifestovale na iračkom tlu posljednjih mjeseci.

Sjedinjene Države ubile su iranskog komandanta Qassema Soleimanija i šefa iračke paravojske Abu Mahdija al-Muhandisa ​u napadu dronom u Bagdadu u januaru, nakon čega je region došao na ivicu konflikta punog intenziteta.

Iran je kao odgovor izveo svoj prvi direktni raketni napad na dvije baze u kojima su smještene trupe SAD.

Napad prije svitanja

Napad u nedjelju, nešto prije svitanja, izveden je manjim raketama i nije proizveo žrtve, rekao je portparol koalicije u izjavi na Twitteru, ne dajući više detalja.

U sapštenju iračke vojske kaže se da su tri rakete "Kaćuše" pogodile utvrđenu Zelenu zonu, u kojoj se nalazi Ambasada SAD, druge strane misije i zgrade iračke vlade. Kaže se da je četvrta raketa pala nedaleko od logističke baze iračkih paravojnih formacija.

Irak, uhvaćen između dva svoja saveznika -Washingtona i Teherana - takođe se suočava sa nezabilježenom domaćom krizom u vidu višemjesečnih antivladinih nemira.

Protesti jenjavaju

Demonstranti, čiji je broj opao sa više stotina hiljada na nekoliko hiljada, koji su izašli na ulice u oktobru, i dalje zahtijevaju rekonstrukciju iračkog političkog sistema i vladajuće elite, za koju tvrde da je korumpirana.

Premijer u ostavci Mohammed Tawfiq Allawi ​rekao je u subotu da bi formiranje nove vlade moglo da se dogodi u narednim nedjeljama.

On je rekao da će njegova postavljenja obuhvatati nezavisne ministre, slobodne o partijskih uticaja, uključujući i proiranske šiitske grupe, koje kontrolišu postavljenja u kabinetu i državnim institucijama otkako su snage predvođenje SAD oborile Saddama Husseina sa vlasti 2003. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG