Linkovi

"Nema više šanse da ima preživjelih" u ostacima srušene zgrade na Floridi


Ostaci srušene zgrade u Surfsajdu, Florida, 6. jula 2021.
Ostaci srušene zgrade u Surfsajdu, Florida, 6. jula 2021.

Spasioci koji rade na mjestu urušavanja 12-ospratnice u ​​američkoj saveznoj državi Florida prebacile su fokus svojih aktivnosti sa pronalaženja mogućih preživjelih na operaciju pronalaženja tijela žrtava, nakon što su utvrdile da nema više šanse da bi neko u ruševinama i dalje mogao da bude živ.

Do promjene je došlo u četvrtak, dvije nedjelje nakon što se zgrada u Surfsajdu djelimično urušila oko 01:15 sati 24. juna.

Pomoćnik šefa vatrogasca Majami Dejda, Raid Džadalah, rekao je na brifingu u srijedu uveče da je način na koji je zgrada pala, a podovi se slagali jedan na drugi, ostavio vrlo malo prostora u kojima bi neko mogao da preživi.

Rekao je da je posllednja poznata uzbuna zbog znakova života stigla u prvim satima nakon rušenja zgrade i da od tada psi tragači, sonari i kamere nisu registrovali nikakve znakove.

"Četrnaest dana pretrage po šupljinama, to je ono što smo radili", rekao je Džadalah. "U početku smo tražili žrtve koje su bile zarobljene, a onda smo se na neki način prebacili na 'Bože, daj nam dovoljno veliku šupljinu da pronađemo žrtvu.' A prosto nismo mogli".

Gradonačelnica Majami Dejda, Danijela Levin Kava, rekla je da je u srijedu pronađeno još osam tijela, što je povećalo broj poginulih na 54. Od toga su identifikovane 33 osobe. Još uvijek nije pronađeno 86 ljudi.

Levin Kava je rekla da će fokus sada biti na pomaganju porodicama koje čekaju vijesti o svojim najmilijima da čekanje okončaju i da će se uložiti svi napori da se identifikuju sve žrtve. Rekla je da je prenošenje vijesti o kraju faze potrage i spasavanja sa porodicama u srijedu uveče bilo "poražavajuće".

Oni koji su se nalazili na ovom mjestu okupili su se u srijedu uveče da trenutkom tišine proprate ono što je Levin nazvala "zvaničnim trenutkom tranzicije".

XS
SM
MD
LG