Linkovi

Miami: Četvoro mrtvih u urušavanju zgrade, desetine nestalih


Spasioci pretražuju ruševine za preživjelima
Spasioci pretražuju ruševine za preživjelima

Broj žrtava srušene stambene zgrade u Surfsideu kod Majamija porastao je na četirii, dok se za 159 ljudi još traga.

Neki spasilački timovi čuli su zvuk lupanja iznutra i druge šumove, ali ne i glasove ljudi, pošto se veliki dio zgrade Champlane Tower, srušio do temelja.

Načelnica okruga Majami Dejd Danijela Levin Kava rekla je da se traga za još 99 osoba, a da su 102 osobe za koje se nije znalo gdje su, na sigurnom.

Vatrogasci su ranije iz ruševina evakulisali 35 ljudi, dok su jednu osobu proglasili mrtvom.

Među nestalima su i sestra prve dame Paragvaja, njen suprug i njihovo troje djece, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Predsjednik Joe Biden proglasio je vanredno stanje na Floridi i naredio da se federalna pomoć preusmjeri toj državi i da se novac proslijedi lokalnim vlastima koje traže preživjele.

Šta se zna o zgradi?

Šta je uzrokovalo da se zgrada visoka 12 spratova i stara 40 godina bukvalno sravni sa zemljom, još nije poznato.

Kompleks u kome se nalazi srušena zgrada izgrađen je 1981. Trenutno su se obavljale neke popravke na srušenoj zgradi, a pored se gradila nova.

Zgrada Champlane Towers imala je više od 130 stanova od kojih je više od 80 bilo zauzeto.

Nekoliko puta su je obilazili inspektori zbog procesa certifikovanja i zgrada koje se grade u blizini.

Čarls Kesl iz policije Surfsajda rekao je da su bile neke popravke u garaži zgrade, ali ništa toliko veliko da mi moglo da uzrokuje ovakvo rušenje.

Načelnik Surfsajda Čarls Barket potvrdio je da su na krovu izvođeni radovi, ali da ništa ne ukazuje da je to uzrok rušenja.

"Teško mi je da objasnim kako se ovo desilo. Zgrade se ne ruše tek tako, same od sebe", kaže Barket.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG