Linkovi

Inžinjer upozorio na strukturalnu štetu tri godine prije rušenja zgrade na Floridi


Spasioci tragaju za preživjelima u ruševinama zgrade Champlane Towers, 25. juna 2021. (Foto: Vatrogasna služba okruga Majami-Dejd).
Spasioci tragaju za preživjelima u ruševinama zgrade Champlane Towers, 25. juna 2021. (Foto: Vatrogasna služba okruga Majami-Dejd).

Jedan inžinjer je pronašao dokaze velike strukturalne štete ispod bazena kao i “oštećenja betona” u podzemnoj garaži 12-spratne zgrade na Floridi, u izvještaju iz 2018, tri godine prije nego što se zgrada iznenada srušila dok je većina stanara spavala.

Uprkos danonoćnom radu na mjestu nesreće u Surfsajdu, primorskom gradiću blizu Majamija, spasilački timovi nisu pronašli nove preživjele, izjavila je gradonačelnica okruga Majami-Dejd Danijel Levin Kava na brifingu za novinare.

Pozvala je rođake stanara da ne gube nadu da bi neki od 159 ljudi koji se još vode kao nestali mogli da budu pronađeni živi, ali je priznala da požar koji i dalje tinja usporava spasilačke ekipe. Cijela oblast je puna dima, a vatrogasci još nisu uspjeli da pronađu njegov izvor.

Broj žrtava, koji je trenutno četiri, sigurno će porasti, budući da su srušeni spratovi naslagani nalik na palačinke, i svaki je sravnio onaj ispod sebe. Uz pomoć pasa, kamera, radara i teške mašinerije, spasioci traže prostore koji su se eventualno formirali u ruševinama, a u kojima bi moglo da ima dovoljno vazduha da preživjeli mogu da dišu.

"I dalje se nadamo jer nam je to rekla spasilačka ekipa – da imaju nade”, izjavila je gradonačelnica Majamija na konferenciji za novinare u petak.

Izvještaj inžinjera iz 2018, koji su objavili gradski zvaničnici, izrađen je za potrebe odbora zgrade koji se spremao za veliki projekat renovacije ove godine.

Još se ne zna da li je šteta opisana u izvještaju povezana sa rušenjem zgrade.

Inžinjer, Frenk Morabito, upozorio je da hidroizolacija ispod terase bazena nije funkcionisala zbog velike greške u dizajnu.

"Loša hidroizolacija izaziva veliku strukturalnu štetu beetonskoj strukturi ispod bazena”, napisao je. “Ako se izolacija ne zamijeni u bliskoj budućnosti to će izazvati ubrzano oštećenje betona.”

Morabito je pored toga rekao da se na betonskim stubovima, gredama i zidovima garaže betonski stubovi i zidovi garaže vide “značajne pukotine”, uključujući i dijelove ispod bazena.

Morabitova firma je predala gradu plan za zgradu Champlane Towers koja je izgrađena 1981 - dokument na 84 stranice sa detaljima o “popravkama i renoviranju 40-godišnje zgrade”.

Zgrade koje dostignu 40 godina starosti na Floridi moraju da prođu inžinjerske provjere da bi mogle da prodaju stanove. Gradonačelnica je izjavila da će okrug Majami Dejd obaviti inspekciju svih zgrada starijih od 40 godina u narednih 30 dana, da bi se provjerilo da li sve imaju obnovljene dozvole.

Satelitski snimci iz 1990-ih pokazuju da je zgrada tonula između 1 i 3 milimetara godišnje, dok su okolne zgrade bile stabilne, izjavio je Šimon Vdovinski, professor Međunarodnog univerziteta Floride. On kaže da ti podaci možda ukazuju na strukturalne probleme unutar zgrade iako mogu da budu i naznaka da se zgrada sliježe u tle.

Dok lokalni zvaničnici pružaju pomoć i utjehu porodicama, smještaju ih u hotelske sobe i obezbjeđuju im hranu, spasioci neprekidno rade na mjestu nesreće, u ograničenom broju kako bi se spriječilo dalje urušavanje.

Timovi iz Meksika i Izraela stigli su da pruže pomoć lokalnim ekipama. Nesreća se dogodila u četvrtak rano ujutru, kada se urušio veliki dio zgrade. Oko 80 od 130 stanova u njoj je imalo stanare.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG