Linkovi

Uoči oluje porušen ostatak zgrade kod Miamija


Florida Building
Florida Building

Djelimično srušena zgrada u oblasti Majamija, gdje je potvrđena pogibija 24 osobe, porušena je u potpunosti uoči mogućeg dolaska tropske oluje Elsa.

Potraga i spašavanje 121 osobe sa liste nestalih je suspendovana.

Gradonačelnica okruga Miami-Dade Daniella Levine Cava rekla je novinarima da će akcija biti nastavljena nakon rušenja, ali je napomenula da je prošlo 11 dana od kolapsa objekta.

Oluja Elsa je 4. jula bila u blizini obale Kube i pratio ju je vjetar brzine 95 kilometara na sat.

Prema prognozi, nevrijeme će nakon prelaska preko Kube prići zapadnoj Floridi 6. ili 7. jula.

Radnici su postavili eksploziv u stubove oštećenog stambenog kompleksa u Surfsideu da bi kontrolisano srušili ostatak zgrade u manjem području, rekli su zvaničnici.

Stanovnici u obližnjim zgradama nisu se morali evakuisati, ali im je rečeno da ostanu u zatvorenom i isključe klima-uređaje zbog prašine.

Istragom još nije utvrđeno zašto se 24. juna srušila zgrada stara 40 godina.

U inženjerskom izvještaju iz 2018. godine ukazao je na strukturne probleme koji su sada u centru pažnje i zahtijevaju dodatnu provjeru.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG