Linkovi

Broj mrtvih u srušenoj zgradi kod Majamija porastao na 36


Potraga za nestalim trajaće dok svi ne budu pronađeni, kažu nadležni
Potraga za nestalim trajaće dok svi ne budu pronađeni, kažu nadležni

Spasilački timovi izvukli su tijela još osmoro stradalih u rušenju stambene zgrade u Surfsajdu kod Majamija, pa je broj mrtvih porastao na 36. I dalje se 109 osoba vodi kao nestalo.

Dio stambene zgrade Šemplejn tauer srušio se 24. juna, a ostatak ruševina je uništen eksplozivom u nedjelju kako bi spasioci mogli da nastave da traže nestale.

Iako se potraga nastavlja, niko nije izvučen živ iz ruševina, osim u prvih nekoliko sati poslije obrušavanja zgrade.

"Znamo da je sve teže da se nadamo čudu kako vrijeme prolazi", kazala je Megi Kastro iz vatrogasne službe, koja je u svakodnevnom kontaktu sa porodicama nestalih.

Gradonačelnik Surfsajda Čarls Barket kazao je da će se potraga za nestalima nastaviti sve dok "svi ne budu izvučeni iz ruševina".

Dok se potraga za nestalima nastavlja, tropska oluja Elsa, koja je ojačala u uragan prve kategorije, bliži se Floridi.

Prognostičari kažu da će oko oluje vjerovatno zaobići Surfsajd, ali su nadležni zbog toga morali da unište preostali dio zgrade, jer postoji bojazan da bi se svakako srušila.

Sa mjesta gdje se srušila zgrada uklonjene su 124 tone građevinskog otpada, a nešto od pronađenih predmeta će se koristiti i u istragama koje slijede.

Uzrok rušenja zgrade još nije zvanično saopšten, ali je fokus na izvještaju inženjera iz 2018. kojim je utvrđeno da su postojala oštećenja na zgradi.

XS
SM
MD
LG