Linkovi

Ubrzan rast američke ekonomije, oporavlja se i tržište rada


Restoran u Chapell Hillu, u Sjevernoj Karolini (Foto: AP /Gerry Broome)
Restoran u Chapell Hillu, u Sjevernoj Karolini (Foto: AP /Gerry Broome)

Rast američke ekonomije ubrzan je u prvom kvartalu ove godine, podstaknut ogromnim vladinim paketom pomoći domaćinstvima i biznisima i smanjenjem broja slučajeva koronavirusa, dok se zemlja neuobičajenom brzinom oporavlja od recesije izazvane pandemijom.

Bruto domaći proizvod je u prva tri mjeseca 2021. godine rastao po godišnjoj stopi od 6,4 odsto, saopštio je u četvrtak američki Sekretarijat za ekonomiju. To je drugi najbrži tempo rasta BDP-a od trećeg kvartala 2003. godine, a uslijedio je nakon rasta od 4,3 odsto tokom posljednja tri mjeseca 2020.

Očekuje se da ekonomski rast u aktuelnom kvartalu - od aprila do juna - bude još brži. Pojedini ekonomisti ocjenjuju da bi mogao da dostigne godišnju stopu od 10 odsto ili više, podstaknut naglim rastom broja Amerikanaca koji putuju, kupuju, odlaze u restorane i vraćaju se uobičajenim potrošačkim navikama.

Američka ekonomija oporavlja se brže u poređenju sa globalnim rivalima, zahvaljujući dvije dodatne runde vladine pomoći za saniranje posljedica pandemije, te povećanoj domaćoj potrošnji i otvaranju biznisa kao što su restorani i barovi.

Za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, izdvojeno je gotovo 3 hiljade milijardi dolara pomoći na početku pandemije, što je dovelo do rekordnog rasta BDP-a u trećem kvartalu prošle godine.

Zatim je krajem decembra odobreno dodatnih gotovo 900 milijardi dolara. Administracija predsjednika Joe Bidena ponudila je još jedan ekonomski paket u martu - od hiljadu 900 milijardi dolara, u okviru kojeg je pojedinim domaćinstvima isplaćena jednokratna novčana pomoć od 1.400 dolara, dok je dodatna pomoć nezaposlenima od 300 dolara produžena do početka septembra.

Federalne rezerve (američka centralna banka) u srijedu su pomenule intenziviranje ekonomske aktivnosti, ali nisu signalizirale da su spremne da smanje ogromnu podršku ekonomskom oporavku.

U odvojenom izvještaju Sekretarijata za rad, takođe objavljenom u četvrtak, navodi se da se 535.000 ljudi prijavilo za pomoć za nezaposlene tokom nedjelje zaključno sa 24. aprilom, u poređenju sa 566.000 koliko je zabilježeno sedmicu prije toga.

Iako je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao sa rekordnih 6,1 milion zabilježenih početkom aprila 2020, i dalje je iznad 200.000 do 250.000 - što se smatra cifrom koja odražava zdravo tržište rada.

Mnogi ekonomisti očekuju da će se ekonomija u potpunosti oporaviti od recesije u drugoj polovini 2023. godine. Za ovu godinu predviđaju mogući ekonomski rast od 7 odsto - najbrži od 1984. godine. Prošle godine, zabilježen je ekonomski pad od 3, 5 odsto - najveći za 74 godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG