Linkovi

Najveći gubici američke ekonomije od Drugog svjetskog rata


Ukupan gubitak od 3,5 odsto u prošloj godini u recesiji koja je formalno počela u februaru – najveći je od 1946. (Foto: REUTERS/Ralph Orlowski)
Ukupan gubitak od 3,5 odsto u prošloj godini u recesiji koja je formalno počela u februaru – najveći je od 1946. (Foto: REUTERS/Ralph Orlowski)

Američka ekonomija je u 2020. godini zabilježila najveće gubitke još od Drugog svjetskog rata, što je posljedica pandemije COVID-19 virusa koji je osim zdravlja, naštetio uslužnim djelatnostima i sektoru aviosaobraćaja – ostavljajući milione američkih građana bez posla.

Ukupan gubitak od 3,5 odsto u prošloj godini u recesiji koja je formalno počela u februaru – najveći je od 1946. Prethodio mu je rast od 2,2 procenata u 2019. Ekonomski gubici uzrokovani globalnom pandemijom prvi su poslije više od deset godina i ekonomske krize koja je svijet pogodila tokom 2007-2009.

Pregled koji je u četvrtak objavio Sekretarijat za trgovinu ukazuje da je krajem 2020. povećana proizvodnja i započet oporavak od posljedica pandemije. To se, međutim, događa u trenutku povećanja broja oboljelih od koronavirusa, ali i potrošnje skoro tri hiljade milijardi dolara novčane pomoći dodijeljenih građanima na osnovu odluke američkih vlasti.

Federalne rezerve zadržale su vrijednost referentne kamatne stope tokom noći oko nule i obavezale se kupovinom obveznica nastaviti da usmjeravaju novac u ekonomiju.

Posljednjih mjeseci tempo oporavka ekonomije i zapošljavanja je umjeren”, saopštile su Federalne rezerve.

Inače, u posljednja tri mjeseca 2020. bruto društveni proizvod povećan je za 4 procenta na godišnjem nivou. Razlog za to bilo je, kako izvještava agencija Reuters, neodobravanje drugog novčanog paketa pomoći, smanjenje vrijednosti prosječne potrošačke korpe – što je zasjenilo povećanje proizvodnje i situaciju na tržištu nekretnina.

Značajno nazadovanje, nakon rasta od 33,4 odsto u periodu između jula i septembra 2020. godine, uticalo je da bruto društveni proizvod ostane znatno ispod nivoa sa kraja 2019. Budući da pandemija još nije pod kontrolom – stručnjaci očekuju dodatna ekonomska usporavanja u prva tri mjeseca 2021, prije poboljšanja koja se očekuju na ljeto, kada, između ostalog, više građana bude vakcinisano.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG