Linkovi

Rekordne vrijednosti na berzama na Wall Streetu


Tesla cars are loaded onto carriers at the Tesla electric car plant in Fremont, California, May 13, 2020.
Tesla cars are loaded onto carriers at the Tesla electric car plant in Fremont, California, May 13, 2020.

Američke akcije zabilježile rast i u ponedjeljak dosegle nove maksimume, produžavajući pobjednički niz koji je upravo tržištu dao najveći nedjeljni rast od novembra.

S&P 500 porastao je do šestog uzastopnog skoka. Tri glavna indeksa popela su se na vrhunac svih vremena, kao i reper manjih kompanija. Tehnološke i finansijske zalihe pomogle su predvodivši široki rast.

Kompanije u energetskom sektoru najviše su porasle nakon skoka cijene američke sirove nafte za 2 posto. Prilivi u blagajnama su uglavnom porasli.

Investitore su ohrabrili iznenađujuće dobri korporativni izvještaji o zaradi, vijesti da se nedavni talas novih slučajeva koronavirusa smiruje i napredak u distribuciji vakcina.

"Odzvanja otpornost korporativnog sektora", rekao je Ross Mayfield​, analitičar investicione strategije u kompaniji Baird zagovarajući "put najmanjeg otpora".

S&P 500 porastao je za 28,76 poena, ili 0,7 posto, na 3.915,59. Industrijski prosjek Dow Jonesa zabilježio je 237,52 poena, ili 0,8 posto, na 31.385,76.

Kompozit Nasdaq popeo se za 131,35 poena, ili 1 posto, na 13.987,64.

Akcije malih kompanija nastavile su da nadmašuju ostatak tržišta, što je znak da se investitori osjećaju optimistično u pogledu ekonomije.

Indeks Russell 2000 porastao je za 56,43 poena, ili 2,5 posto, na 2.289,76.

Izgleda da predsjednik Joe Biden i demokrate iz Kongresa napreduju sa sopstvenom verzijom zakona o podsticaju zbog koronavirusa koji bi, kako se procjenjuje, koštao 1,9 hiljada miijardi dolara.

Senat i Predstavnički dom preduzeli su proceduralne korake krajem prošle nedjelje kako bi usvojili zakon koristeći proces poznat kao pomirenje, za koji je potreban samo 51 glas u Senatu.

Senat je podijeljen na 50-50, a potpredsjednica Kamala Harris ima odlučujući glas.

Kao još jedan znak optimizma, prihodi trezora nastavili su da se uglavnom povećavaju. Prihod na desetogodišnjoj državnoj mjenici porastao je na 1,17 posto sa 1,15 posto kasno u petak, više nego dvostruko u odnosu na prije šest meseci.

Iako je posljednjih mjeseci bilo gotovo nultog znaka inflacije, investitori vjeruju da bi poboljšanje ekonomske sreće i hiljade milijardi dolara podsticaja mogle učiniti akcije privlačnijim, a samim tim i da prinosi obveznica rastu kako njihove cijene padaju.

Tesla je porastao za 1,3 posto nakon što je kompanija rekla da je kupila 1,5 milijardi dolara u bitcoinima i da planira da omogući kupcima da električna vozila plaćaju digitalnom valutom.

Prema podacima digitalnog brokerskog posredovanja Coinbase, bitcoin je porastao za 13,2 posto na 43.252 dolara.

Investitori i dalje gledaju akcije GameStopa, AMC Entertainment i drugih potučenih kompanija koje su u fokusu onlajn investitora u posljednjih nekoliko nedjelja.

Akcije GameStopa su pale za 5,9 odsto na 60 dolara nakon što su promijenile rani dobitak.

Akcije su prošle nedjelje imale ogroman pad. Samo ovog mjeseca GameStop akcije su opale za više od 81 odsto.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG