Linkovi

RSE: BiH ponovo u primarnom fokusu SAD?


Region Zapadnog Balkana zauzimaće posebno mjesto kod američkog ministra odbrane, nakon što je prije dva dana Komitet za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa dao "zeleno svjetlo" Nacionalnom odbrambenom aktu za fiskalnu 2019. godinu (NDAA).

Odredbama se daju ovlaštenja ministru odbrane SAD-a da preduzme posebne radnje kada je u pitanju region.

"Ova sekcija će dozvoliti Sekretaru za odbranu da pojača angažman i vojnu saradnju koristeći programe i aktivnosti pod poglavljem 16, odjeljkom 10, Koda Sjedinjenih Država, za region Zapadnog Balkana uključujući Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Kosovo te Republiku Makedoniju", kaže se u odobrenju.

Kod američkih zastupnika zabrinutost izazivaju ruske aktivnosti na Zapadnom Balkanu, posebno propagandne i medijske, a situacija u Bosni i Hercegovini je dobila posebnu pažnju.

"Komitet je zabrinut za dugotrajnu stabilnost i sigurnost u regionu Zapadnog Balkana. Etničke tenzije, ekonomski izazovi i maligni vanjski uticaji pridonose nestabilnosti u regionu. Komitet je također zabrinut oko predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini", navodi se, između ostalog, u ovom aktu.

Selmo Cikotić, profesor na sarajevskom univerzitetu i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine za Radio Slobodna Evropa kaže kako su u proteklom periodu Amerikanci reducirali svoje prisustvo i uticaj na Balkanu, što bi moglo ostaviti određene posljedice. Prema njegovim riječima, kako je uticaj SAD u Bosni i Hercegovini počeo da pada, i tempo progresa je u opadanju.

"Mislim da sad SAD primjećuju da Rusija, praktično, bez ikakvih investicija i resursa utiče na to stanje, u negativnom smislu, i mislim da Amerikanci žele na neki način da zaštite reputaciju i renome svog prisustva i uticaja na ovom prostoru. Mislim da je to svrha tih mjera koje se tu preduzimaju", ističe profesor Cikotić.

GARČEVIĆ: Signal da se SAD više posvete Balkanu

Za razliku od Cikotića, profesor na banjalučkom univerzitetu, Ivan Šijaković, misli kako Zapadni Balkan za SAD nije interesantno područje. Kako ocjenjuje, u ovom slučaju se vrlo vjerovatno radi o tome da je Evropska unija zatražila veći američki uticaj na ovim prostorima. Govoreći o zabrinutosti SAD-a, kada je riječ o situaciji u Bosni i Hercegovini, profesor Šijaković navodi:

"Bosna i Hercegovina jeste baš ono što se Americi ne dopada, a to su etnička i verska trvenja. Njima ne odgovara da se ovde razvija neki konflikt, jer pretpostavljam da će se težište budućeg konflikta prebaciti na Iran i onda bi, svakako želeli, da ovaj deo pacifikuju", ističe profesor Šijaković.

Istovremeno, Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH podsjeća kako je Komitet za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa prije nekoliko mjeseci tražio od Pentagona analizu o saradnji zemalja regiona sa Rusijom, zbog čega ga ne iznenađuje njegova posljednja odluka.

"Vjerovatno su uvidjeli da je Rusija mnogo prisutnija nego što su to prije mislili i da promoviše svoje interese u ovom dijelu Balkana, tako da je ovo jedna reakcija na zaštitu interesa i Amerike i Evropske unije, odnosno NATO-a, kako bi se ovaj region apsorbirao u okviru Zapadne Alijanse, a ne prepustio uticaju Rusije i promociji uticaja ruskih interesa u ovom dijelu Evrope", poručuje Hadžović.

Ono što posebno ističe profesor Selmo Cikotić je činjenica kako je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti za cijeli region, jer su, kako ocjenjuje, istorijski, ratovi u ovoj zemlji uvijek bili "uvoženi".

Na naš upit da li je, u tom kontekstu, opravdana zabrinutost Komiteta za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa koja se odnosi na predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini, profesor Cikotić odgovara:

"Možda ni za jednu državu u regionu ne važi pravilo da mir dolazi od susjeda i da rat dolazi od susjeda. BiH je ključ stabilnosti regiona, i ako je ova zemlja stabilna, onda je i region. Postoje još uvijek žive ideologije koje osporavaju i subjektivitet i postojanje BiH. Postoje i političke tendencije da se mirnim putem, odnosno različitim vrstama politike ostvari ono što se u BiH nije uspjelo ostvariti ratom. Naravno, izbori su jedna dobra prilika da se takve politike manifestiraju, da se pokušaju realizirati. Mislim da to Amerikanci prepoznaju na jedan ozbiljan i pravi način, i mislim da se suština njihove intervencije odnosi na čitav region, ali će biti primarno fokusirani na Bosnu i Hercegovinu", zaključuje profesor Cikotić.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG