Linkovi

Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane: Predložena jača vojna saradnja SAD-a i BiH


Ministar odbrane Jim Mattis (lijevo) i general Joseph Dunford na pretresu komiteta
Ministar odbrane Jim Mattis (lijevo) i general Joseph Dunford na pretresu komiteta

Povećana vojna saradnja SAD-a sa BiH i zemljama Zapadnog Balkana je predložena Zakonom o autorizaciji nacionalne odbrane.

Piše: Ajdin Muratović

Bijela kuća se nije protivila prijedlozima koji se tiču BiH. Očekuje se da će glasanje u Zastupničkom domu biti ovih dana.​ Neophodna je većinska podrška za daljnji put prijedloga zakona.

Šta je Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane?

Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane (National Defense Authorization Act) već od 1961. godine precizira budžet za američko Ministarstvo odbrane. Prijedlog za visinu budžeta za 2019. fiskalnu godinu (koja počinje u oktobru) je 717 milijardi dolara, što je za 77 milijardi dolara više nego iznos iz prošle godine.

Zakon, koji trenutno broji 1.052 stranice, 13. aprila su predložili Kongresmeni Mac Thornberry (Republikanac iz Texasa) i Adam Smith (Demokrata iz savezne države Washington).

Kongresmen Mac Thornberry
Kongresmen Mac Thornberry

Oni su inače predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Komiteta za oružane službe u Zastupničkom domu (House Armed Services Committee). Komitet čine 33 Republikanaca i 28 Demokrata. Iako se Demokrati i Republikanci ne slažu o brojnim temama poput reforme zdravstvenog sistema, oni tradicionalno imaju zajednička stajališta kada je u pitanju finansiranje Ministarstva odbrane.

BiH se spominje dva puta

Prijedlog zakona dva puta spominje Bosnu i Hercegovinu. Prvi put je u sekciji 572. pod nazivom „Ovlaštenje za dodjelu Ekspedicione medalje određenim Marincima za akcije 8. juna 1995. godine“. Tog dana su Marinci spasili pilota Scott O'Gradya nakon što su srpske snage oborile njegov avion šest dana ranije blizu Mrkonjić grada.

Drugi put je u sekciji 1274 pod nazivom „Ovlaštenje za povećanje angažmana za vojnu saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana“ u kojoj piše, „Sekretar odbrane je ovlašten da poveća angažman i vojnu saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa poglavljem 16, naslov 10, Kodeksa Sjedinjenih Država“. Tekst precizira da termin „zemlje Zapadnog Balkana“ podrazumijeva Srbiju, BiH, Kosovo i Makedoniju – dakle, države bivše Jugoslavije koje još nisu postale članice NATO saveza. ​

Šta sada?

Kongresmen Adam Smith
Kongresmen Adam Smith

​Datum glasanja u Zastupničkom domu, ili donjem domu američkog Kongresa, još nije potvrđen, ali se očekuje ovih dana. Većinska podrška zakona je potrebna da bi prijedlog bio proslijeđen Senatu, gdje je također potrebna većinska podrška. Konačni korak je saglasnost izvršne vlasti, što znači potpis predsjednika Trumpa.

Bijela kuća aktivno prati zakonodavni proces i već je 22. maja iznijela preliminarno mišljenje o nacrtu u kojem je navela 37 zamjerki, uključujući i negodovanje zbog neodobravanja 69 miliona dolara za rekonstrukciju dijela zatvora za osumnjičene teroriste na bazi Guantanamo. Bijela kuća se nije protivila prijedlozima koji se direktno odnose na BiH.

Prošlogodišnji zakon je bio usvojen tek 12. decembra, što upućuje na to da će proći još vremena prije nego ovogodišnji prijedlog postane zakon.

Američke i bosanskohercegovačke vojne snage već imaju određenu saradnju. Nedavno je vodnik Oružanih snaga BiH Matija Ivaković osvojio prvo mjesto kategoriji podoficira na takmičenju u organizaciji Nacionalne garde Marylanda.

U proljeće prošle godine Vlada SAD-a donirala je Oružanim snagama 24 vozila Humvee. Vrijednost donirane opreme procijenjena je na 3,5 miliona dolara.

Vozila Humvee su vrijedna donacija Vlade SAD-a Oružanim snagama BiH
Vozila Humvee su vrijedna donacija Vlade SAD-a Oružanim snagama BiH

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG