Linkovi

PALMER: SAD ne mogu da se vrate na Balkan, jer ga nikada nisu ni napustile


Matthew Palmer Department of State Official
Matthew Palmer Department of State Official

Osmi po redu To Be Secure Forum otvoren je u Budvi, sa političko-bezbjednosnom situacijom na Zapadnom Balkanu kao centralnom temom.

Amerika ne može da se vrati na Balkan, jer ga nikada nije ni napustila, izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Metju Palmer u Budvi, na To Be Secure Forumu (2B S Forum) koji se održava uoči prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO savezu.

Ovaj, osmi po redu, samit otvoren je u Budvi, sa političko-bezbjednosnom situacijom na Zapadnom Balkanu kao centralnom temom. Na konferenciji je učestvovalo preko 400 učesnika iz država Jugoistočne Evrope, EU i SAD.

Obraćajući se prisutnima, Palmer je dodao: “Nastavićemo da pružamo podršku kako bi se unaprijedile ključne ekonomske i demokratske reforme, osnažili vladavinu prava, borili se protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma, unaprijedili bezbjednost na granicama, i protivili se onima koji žele da poremete ove procese. Kremlj je sve otvoreniji u svojim aspiracijama. Ekstremistički glasovi su nasilni i puni mržnje, pokušavaju da sprovode svoje sebične agende.”

Govoreći o dosezima integracija država regiona ponaosob, Palmer smatra da je rješenje u pregovorima sa Grčkom o sporu oko imena Makedonije bliže nego ikada:

„SAD će učinit sve što je u njenoj moći da podrži i jednu i drugu stranu u postizanju sporazuma. Nakon toga, očekuje se da Makedonija brzo krene ka članstvu u NATO razgovorima o pristupanju i region će, zahvaljujući tome, biti prosperitetniji i sigurniji“.

U Bosni i Hercegovini (BiH), dodaje američki zvaničnik, ima dosta izazova.

„Brine nas intenziviranje nacionalističke retorike, a neki vodeći političari sprovode manevre kako bi održali postojeće stanje. Nesposobnost i neuspjeh lidera odvlači BiH sa puta evropskih integracija. Što se tiče bezbjednosti, SAD zajedno s saveznicima želi da podrži NATO aspiracije BiH“, naglasio je Palmer.

Pomoćnik državnog sekretara SAD podsjeća da je Evropska komisija uz Crnu Goru imenovala i Srbiju kao predvodnika evropskih integracija. Dodaje da ogroman značaj za region ima normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

„Srbija čini velike korake ka evropskim integracijama. I Kosovo napreduje, to je mlada demokratija, Priština ostvaruje značajan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a nedavno su ratifikovali i Sporazum sa Crnom Gorom o demarkaciji granica. Kako Kosovo bude napredovalo u borbi protiv korupcije, nadamo se da će njegovi građani moći da putuju u EU bez viza“, rekao je.

Predsjednik Kosova Hašim Tači, koji je učestvovao na skupu u Budvi, kazao je novinarima da se raduje novom sporazumu Kosova i Srbije o pomirenju i normalizaciji odnosa, koji će omogućiti uspostavljanje evropskih odnosa dvije zemlje i koji će potvrditi evropsku perspektivu cijelog regiona.

„Nadam se da će i vlasti u Beogradu imati pozitivan stav o tome, jer za Kosovo nema alternative dijalogu, i radujemo se sporazumu koji će otvoriti Kosovu put da postane član UN, i uzajamnog priznanja Kosova i Srbije. Bez izgradnje evropskih odnosa među susjednim zemljama Zapadnog Balkana, EU nas neće primiti kao članice“, kaže Tači koji očekuje nastavak pregovora Prištine i Beograda narednog mjeseca.

Među zemljama regiona, Crna Gora predvodi proces evropskih integracija. Od 33 poglavlja, otvoreno je 30, a tri su privremeno zatvorena. Palmer naglašava da Podgorica sad treba da se fokusira na iskorjenjivanje organizovanog kriminala i jačanje ekonomije, a pomenuo je i nedavni napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

„Slobodni mediji su osnova demokratije“, poručio je Palmer.

I predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je govorio Na 2B S Forumu, kao prvom skupu na kojem je učestvovao od preuzimanja čelne državne funkcije.

“Za Zapadni Balkan (ZB) integracija je isto što i stabilnost”, ocijenio je, ali i dodao da je evropska i evroatlantska perspektiva Zapadnog Balkana zamagljenija nego početkom ovog vijeka.

Do usporavanja integracija i pada euro-entuzijazma, prema riječima Đukanovića, dolazi iz nekoliko razloga, počev od dugotrajuće priče Evropske Unije (EU) o zamoru od proširenja, te činjenice da nije mnogo urađeno od planiranog na Zapadnom Balkanu.

“Od Dejtonske konferencije kada je obnovljen mir na Zapadnom Balkanu, a od tada su prošle 23 godine, učinci nas ne mogu ispuniti zadovoljstvom. Tri ključna pitanja su ostala otvorena do danas: pitanja BiH, Makedonije i odnosa Srbije i Kosova. To, uz poruke o zamoru EU, podstaklo je i treći faktor gubitka evroentuzijazma na Zapadnom Balkanu, a to je miješanje trećih strana. Nije to po prvi put u istoriji, imamo sa tim puno iskustva na Balkanu, ali i oni imaju iskustva sa nama.

I oni znaju da su korijeni evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu veoma nedostatni i zato oni koji žele da danas skrenu društvo Zapadnog Balkana sa evroatlantskog koridora poigravaju sa tim emocijama i izvjesnim nepovjerenjem koje postoji u javnosti Zapadnog Balkana oko dostižnosti naših evropskih i evroatlantskih ciljeva”, konstatuje Đukanović i dodaje da takav opis stanja ne smije biti izgovor za odustajanje regiona od evropskih i evroatlantskih integracija, ali da one moraju biti podržane sa svih evropskih adresa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG