Linkovi

Paddy Ashdown za VOA: Nedostatak međunarodne pažnje ključni je destabilizirajući faktor za BiH


Ashdown: ,BiH bi mogla biti multietnički dragulj. Moderniji model države od Britanije, Njemačke ili Francuske.
Ashdown: ,BiH bi mogla biti multietnički dragulj. Moderniji model države od Britanije, Njemačke ili Francuske.

Treći dio intervjua za Glas Amerike. Bivši Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu govori o modelu BH države te odnosima Evrope i SAD.

Lord Paddy Ashdown se prisjeća svog vremena provedenog u Bosni, i još uvijek aktivno prati prilike na Balkanu. U svjetlu najnovijih događanja u BiH, da sada ima ovlasti da nametne još jednu odluku, upitali smo ga šta bi ona bila.

ASHDOWN: Ne bih nametnuo ništa, ti su dani prošli. Iako sam poznat po tome što sam svoje ovlasti koristio veoma energično, mislim da se 95% njih nije odnosilo na nametanje novih zakona, već na uklanjanje onih koji nisu surađivali sa Haškim tribunalom. Zbog toga sam poduzimao akcije. Zapravo sve važne reforme koje sam uspio ostvariti uz pomoć svojih bh i međunarodnih kolega su bile one koje ja nisam nametnuo, već koje je odobrio bh parlament - kao ujedinjenje vojske, i obavještajne službe. Ja nisam nametnuo nijedan važan korak koji je Bosnu vodio ka funkcionalnoj državi. Mislim da su prošli dani korištenja Bonskih ovlasti i nametanja odluka. Bonske ovlasti su neophodne da zaustave Bosnu da nazaduje, ali se više ne mogu koristiti kako bi Bosnu pogurale naprijed", kaže Paddy Ashdown.

On je početkom godine izjavio da je Bosna još uvijek crna rupa disfunkcionalnosti, korupcije i destabilizacije. Upitali smo ga šta je najveći destabilizirajući faktor danas.

ASHDOWN: Mislim da je to nedostatak međunarodne pažnje. To je ono što mene najviše brine. U prvih 10 godina Bosna je bila simbol izgradnje države nakon sukoba i međunarodna zajednica je smatrala da će sve biti završeno do vremena kada sam ja odlazio i rekli bi—Paddy je to uradio, mi se možemo udaljiti, kaže Ashdown.

On krivi međunarodnu zajednicu što nije pogurala reforme i spriječila izrastanje nacionalizma u RS-u.

ASHDOWN: Bosna nikada ne bi mogla biti centralizirana država. Ona će biti decentralizirana država i mogla bi izgledati kao Belgija. Imaće uveliko autonomne lokalne structure koje odražavaju etnički sastav zemlje. Mnoge moderne zemlje izgledaju tako. To je možda čak i moderniji model države od staromodnog evropskog modela centralizirane države, kao što su Britanija, Njemačka ili Francuska. Nema razloga zašto to i Bosna ne bi mogla učiniti. Po mom mišljenju, ona bi mogla biti multietnički dragulj sa veoma talentiranim ljudima. Političari su jedini razlog koji Bosnu sprječava da postane moderna evropska zemlja, kaže Ashdown.

Stoga, on ima i poruku za bh građane pred oktobarske izbore:

ASHDOWN: Nikada nisam smatrao da je bilo ispravno da se mi miješamo, ali s obzirom da ste me pitali, evo odgovora—da sam ja obični građanin Bosne, upitao bih se kako mogu imati mir, sigurnost I sigurnu budućnost za sebe i svoju djecu. A odgovor je—postati normalna država kao dio EU. Nađite političare koji to nude i glasajte za njih, i nemojte glasati za one koji vas vode u suprotnom smjeru.

Uvijek se insistira da jedinstvenom stavu SAD-a i EU prema Balkanu. Ali se postavlja pitanje da li je trenutna američka administracija pouzdan partner EU u odnosu prema tom regionu.

ASHDOWN: Vidjećemo. Činjenica da se to pitanje uopće postavlja ima značaj samo po sebi. Atlantski odnos prije 50 ili 75 godina je uziman zdravo za gotovo i niko ga nije dovodio u pitanje. Pomogao je svijetu da se oporavi od užasa rata. A činjenica da je to sada dovedeno u pitanje je razlog za ozbiljnu zabrinutost. U posljednjih 50 ili 60 godina, Evropa se uvijek oslanjala na Sjedinjene države kao na prijatelja u trenucima potrebe i izvora pomoći kada je to bilo neophodno, a to nažalost nije više slučaj. Vjerovatno je da je to postalo tako i prije nego je Trump došao na vlast. Nismo se više mogli osloniti na SAD, aIi zašto bi? Sjedinjene države su imale druge interese u svijetu, a ne samo Evropu. Uvijek sam vjerovao da se ključni pristup vodi shvatanjem da se u novom svijetu nećemo uvijek slagati i da ćemo pronalaziti sredstva neslaganja kada je to potrebno, ali da ćemo se uvijek držati istih osnovnih principa. Sada gledam na Evropu kojoj na njenim istočnim granicama prijeti najagresivniji i najarogantniji ruski predsjednik svih vremena, koji je uveo takozvanu snagu čizme kao instrument javne politike, a na zapadnim granicama nažalost imamo nekog ko se čini najvećim izolacionističkim američkim predsjednikom, i to sve ima duboke posljedice po nas. Mislim da se slažem sa onima koji kažu da se Evropa sada mora učvrstiti, produbiti svoje institucije i ojačati svoj kapacitet da se zaštiti. Zato smatram da je jako tužno i tragično za moju zemlju što je odlučila da pokuša napustiti Evropu. To je loš korak za Britaniju i Evropu, kaže lord Ashdown.

Evropa i SAD bi morale imati zajednički stav prema BiH, naglašava Ashdown.

ASHDOWN: Surađujmo i nikada ne dozvolimo ni jedan centimetar razdora, uspostavimo jedinstvenu strategiju, a to je rad na BiH čija bi vlada služila njenim građanima. Deprimira me današnje stanje u BiH, jer to je zemlja koja ne može na učinkovit način služiti svojim građanima. Političari su isuviše uključeni u korupciju, sistem vlade je ogroman i preskup i politička struktura guta novac koji bi trebao ići narodu kako bi se izgradio dobar obrazovni system i otvorila radna mjesta. Moramo stvoriti Bosnu koja neće služiti ovoj ili onoj nacionalnosti, već svim građanima, kaže na kraju ekskluzivnog intervjua za Glas Amerike Lord Paddy Ashdown.

ASHDOWN: Političari su jedini razlog koji Bosnu sprječava da postane moderna evropska zemlja
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00

XS
SM
MD
LG