Linkovi

Turska i SAD postigli dogovor o sigurnoj zoni u Siriji


FILE - U.S. troops patrol near Turkish border in Hasakah, Syria, Nov. 4, 2018.
FILE - U.S. troops patrol near Turkish border in Hasakah, Syria, Nov. 4, 2018.

Turska i Sjedinjene Države postigli su dogovor o zajedničkom operacionom centru za sigurnu zonu u Siriji, saopštio je turski ministar odbrane u srijedu.

Nakon tri dana pregovora u Ankari, ove dvije zemlje su se dogovorile da će poduzeti dodatne mjere kako bi se izmješteni Sirijci vratili nazad u zemlju.

Ranije je turski ministar obrane Hulusi Akar saopštio je da se Sjedinjene Države približavaju stavovima Ankare o predloženoj sigurnoj zoni na sjeveroistoku Sirije, te da su njihovi planovi za vojnim razmještajem završeni.

Turska i Sjedinjene Države, saveznici u NATO-u, mjesecima su u zastoju zbog pitanja dometa i zapovjedništva nad zonom, imajući u vidu prisustvo kurdske militantne grupe koja se zajedno uz američke sigurnosne snage borila protiv militanata takozvane 'Islamske države'.

Ankara tvrdi da su kurdske militante snage teroristi koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju.

Ankara je optužila Washington za odugovlačenje uspostavljanja sigurne zone koja se prostire na stotinama kilometara duž sjeveroistočne granice Sirije i zatražila je da Sjedinjene Države prekinu svoje veze sa kurdskom grupom.

Tokom trećeg dana razgovora između Turske i SAD Akar je izjavio da je razgovor o sigurnoj zoni 'pozitivan i prilično konstruktivan' te da očekuje da će završiti u narednih nekoliko sati.

"Bili smo sretni kada smo na sastanku vidjeli da su se kolege približile našem gledištu", rekao je Akar, prenosi Reuters pisanje Anadolije.

On je također dodao: "Naši planovi, pripreme, raspoređivanje naših jedinica na terenu su potpuni. Ali, rekli smo da želimo djelovati zajedno s našim prijateljem i saveznikom, Sjedinjenim Državama."

Washington je predložio dvoslojnu sigurnu zonu, s demilitariziranom trakom od 5 kilometara ojačanom dodatnih 9 km očišćenom od teškog naoružanja - protežući se na manje od polovine udaljenosti od Sirije koju Turska želi.

Predložena sigurnosna zona u Siriji
Predložena sigurnosna zona u Siriji

Turska je također navela da mora imati krajnju vlast nad zonom, što predstavlja još jednu tačku razilaženja sa Sjedinjenim Državama.

Trojica turskih dužnosnika koji su ove sedmice razgovarali s Reutersom izrazili su nestrpljenje da razgovori tek trebaju pokazati rezultate i upozorili da je Ankara spremna djelovati sama.

Turska je u posljednje tri godine dva puta slala snage na sjever Sirije, navodeći sigurnosne probleme izazvane osmogodišnjim građanskim ratom u Siriji, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) rekao je u nedjelju da će doći do trećeg ulaza u Siriju koji će biti usmjeren na teritoriju pod kontrolom kurdskih militantnih grupa istočno od rijeke Eufrat.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je prošle godine da će američke snage napustiti Siriju te je započeo i početno povlačenje. Ovu odluku je pozdravila Ankara a dva NATO saveznika dogovorila su stvaranje sigurne zone.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG