Linkovi

Esper: Neprihvatljiv svaki jednostrani postupak ili reagovanje turske vojske u Siriji


Mark Esper
Mark Esper

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je danas da bi bilo kakva operacija turske vojske na sjeveru Sirije bila neprihvatljiva i da će SAD spriječiti jednostrane upade, prenosi Reuters.

"Jasno je da vjerujemo da bi svaki jednostrani postupak Turske bio neprihvatljiv. Spriječićemo jednostrane upade koji bi nanijeli štetu zajedničkim interesima SAD, Turske i Sirijskih demokratskih snaga /SDF/ na sjeveru Sirije", naglasio je Esper tokom leta ka Japanu.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan tokom vikenda ponovo je zaprijetio da će turske snage, ukoliko ne budu ispunjeni uslovi Ankare za uspostavljanje "bezbjednosne zone", preći u Siriju bez odobrenja SAD.

Amerika i Turska spore se u proteklih nekoliko mjeseci oko uslova za uspostavljanje "bezbjednosne zone" i u središtu je SDF koji kontroliše oblast sa sirijske strane od rijeke Eufrat do granice sa Irakom.

SDF je, uz tehničku i vazdušnu podršku američkih snaga, od "Islamske države" preuzela kontrolu nad dijelovima na sjeveroistoku Sirije.

Turska traži da njihovi vojnici kontrolišu zonu duboku pedesetak kilometara unutar Sirije, a SAD nude mnogo manje područje. SDF su najavile da bi jednostrani upad Turske bio smatran okupacijom koja bi naišla na otpor.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG