Linkovi

Statua generala Konfederacije sklonjena iz američkog Capitola


Na fotografiji koju je distribuirao kabinet guvernera Virdžinije vide se radnici kako uklanjaju statuu generala Konfederacije Roberta E. Lija iz zgrade Kapitola u Vašingtonu.
Na fotografiji koju je distribuirao kabinet guvernera Virdžinije vide se radnici kako uklanjaju statuu generala Konfederacije Roberta E. Lija iz zgrade Kapitola u Vašingtonu.

Statua generala Konferedacije Roberta E. Lee-ja, koja predstavlja državu Virdžiniju u američkom Kapitolu, uklonjena je. 

Guverner Virdžinije Ralf Nortam saopštio je u nedjelju da je tokom leta zatražio uklanjanje statue nakon što je državna komisija zaključila da čovjek koji se borio za očuvanje ropstva nije odgovarajući simbol te raznovrsne i moderne države. Statua je uklonjena u ponedjeljak prije zore.

Od 1909. Lijeva statua stajala je uz predsjednika Džordža Vašingtona kao predstavnik Virdžinije u nacionalnom Holu spomenika, gdje svaku državu predstavljaju dvije statue. Državna komisija preporučila je da se Lijeva statua zamijeni kipom Barbare Džons, stanovnice Virdžinije.

Kao 16-godišnjakinja 1951. godine, Džons je protestovala zbog loših uslova u svojoj crnačkoj srednjoj školi u gradu Farmvil. Njen sudski slučaj - Braun protiv Odbora za obrazovanje - postao je dio istorijske odluke Vrhovnog suda kojom je ukinuta rasna segregacija u državnim školama širom zemlje.

Guverner Nortam saopštio je da mu je drago što će "mlada crnkinja, koja je utrla put drugima, predstavljati Virdžiniju u američkom Kapitolu."

Sa svog naloga na Twitteru, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi je izrazila sličan stav, komentarišući Lijevu statuu: "U Kapitolu ili bilo kom drugom mjestu u našoj zemlji, nema mjesta za proslavu Konfederacije."

Skupština Virdžinije će glasati tokom zasijedanja koje počinje 13. januara o tome da li će dozvoliti izradu statue Barbare Džons, koja je preminula 1991. u 57. godini. U svom predlogu budžeta, Nortam je uključio i 500.000 dolara za statuu.

Spomenici liderima Konfederacije na javnim mjestima kao što je američki Kapitol i drugim lokacijama već godinama vijređaju osjećanja Afroamerikanaca.

Međutim, to je postalo zapaljivo pitanje na nacionalnom nivou 2020. godine, kada su u protesti "Životi crnaca su važni" izbili u Americi ali i cijelom svijetu poslije smrti crnca Džordža Flojda koji je preminuo tokom hapšenja u Mineapolisu i Minesoti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG