Linkovi

New York uklanja statuu Theodora Roosevelta


Visitors to the American Museum of Natural History in New York look at a statue of Theodore Roosevelt, flanked by a Native American man and African American man, Nov. 17, 2017.
Visitors to the American Museum of Natural History in New York look at a statue of Theodore Roosevelt, flanked by a Native American man and African American man, Nov. 17, 2017.

Grad New York je saopštio da će ukloniti statuu 26. predsjednika SAD Theodora Roosevelta sa Menhetna zbog, kako se navodi, njegovih kolonijalističkih i rasističkih stavova, čemu se žestoko protivi aktuelni predsjednik Donald Trump.

Ova odluka je donijeta u trenutku kada SAD, nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, preispituju pitanje rasizma i ponovo otvaraju raspravu o spomenicima iz ropskog naslijeđa.

Bronzana statua prikazuje guvernera države New York, prije nego što će postati predsjednik SAD, "Tedija" Roosevelta na konju, sa Afroamerikancem i Indijancem koji su pored njega. Statua se 80 godina nalazi ispred Muzeja prirodne istorije.

Grad New York je pozitivno odgovorio na zahtjev muzeja da se ukloni statua, koja "izričito predstavlja Afroamerikance i Indijance kao potčinjene i rasno inferiorne", saopštio je gradonačelnik Bill de Blasio.

Kako se podsjeća na web stranici muzeja, Tedy Roosevelt se početkom 20. vijeka smatrao progresivnim zaštitnikom životne sredine, ali je takođe branio rasistička mišljenja.

Kako navodi Henru Kissinger, bivši američki državni sekretar i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za međunarodne odnose, Theodor Roosevelt je bio prvi predsjednik SAD koji se sistematski uhvatio u koštac sa implikacijama njene globalne uloge na početku 20. vijeka, nakon što se u 19. vijeku uglavnom fokusirala na unutrašnju konsolidaciju, teritorijalno proširenje i učrvršćivanje pozicije na američkom kontinentu.

Jedan od američkih nosača aviona nazvan je po Theodoru Rooseveltu

Jedan od potomaka, Theodor Roosevelt Četvrti objasnio je da podržava tu odluku.

"Kompozicija statue ne predstavlja zaostavštinu Theodora Roosevelta. Vrijeme je da se ta statua ukloni i ide dalje", objasnio je on.

Američki predsjednik Donald Trump je kritikovao ovu odluku, nazvavši je "smiješnom". "Ne radite to!", napisao je na Twitteru Trump.

XS
SM
MD
LG