Linkovi

SAD: Broj prijava za pomoć nezaposlenima prvi put manji od milion


A woman leaves after checking job application information in front of IDES (Illinois Department of Employment Security) WorkNet center in Arlington Heights, Ill., Thursday, April 9, 2020.
A woman leaves after checking job application information in front of IDES (Illinois Department of Employment Security) WorkNet center in Arlington Heights, Ill., Thursday, April 9, 2020.

Broj nezaposlenih koji su se, u periodu globalne krize usljed pandemije koronavirusa prijavili za olakšice u protekloj nedjelji, prvi put je iznosio manje od million - saopštio je američki Sekretarijat za rad.

U prvoj nedjelji nakon što je od 31. jula prestala isplata nedjeljne pomoći od 600 dolara broj prijavljenih građana iznosio je 963.000. Poređenja radi, prema podacima Sekretarijata za rad, u prethodnoj nedjelji prijavilo se 1,19 miliona građana, izvijestila je agencija Reuters.

Iako je predsjednik Donald Trump u subotu potpisao izvršni nalog kojim bi trebalo da bude produžena isplata pomoći, u smanjenom iznosu od 400 dolara, tu odluku prate mnoge nepoznanice.

Od država se traži da obezbjede 100 dolara za isplatu pomoći, ali su guverneri upozorili da države ne raspolažu dovoljnim sredstvima, jer su im prihodi smanjeni zbog pandemije COVID-19.

Preostalih 300 dolara trebalo bi da se obezbjedi iz programa pomoći u vanrednim situacijama, piše Reuters.

Larry Kudlow, ekonomski savetnik Bijele kuće, izjavio je u četvrtak da Trump planira da obezbjedi nedjeljnu isplatu pomoći u iznosu od 300 dolara. Grupe industrijalaca i republikanci tvrde da suma od 600 dolara nedjeljno demotiviše dio nezaposlenih građana da se angažuju u traženju zaposlenja.

Za to vrijeme broj novooboljelih od COVID-19 povećava se širom Sjedinjenih Država – što pojedine države primorava da ponovo uvode restriktivne mjere, zatvaraju ekonomije ili pauziraju ponovno otvaranje.

Američka vlada je prošle nedjelje objavila da je u julu otvoreno 1,76 miliona radnih mjesta. Do sada je, prema podacima Sekretarijata za rad, otvoreno ukupno 9,3 miliona radnih mjesta – naspram 22 miliona koliko ih je izgubljeno tokom trajanja pandemije koronavirusa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG