Linkovi

Neslaganje Bijele kuće i Demokrata oko Trumpovih uredbi za pomoć nezaposlenima


Predsednik Tramp potpisuje uredbe (Foto: Rojters)
Predsednik Tramp potpisuje uredbe (Foto: Rojters)

Bijela kuća i visoki zvaničnici Demokratske stranke spore se oko uredbi koje je potpisao predsjednik Donald Trump da bi produžio olakšice desetinama miliona Amerikanaca koji su ostali bez posla zbog pandemije i odložio plaćanje poreza mnogim zaposlenima. 

Predsjedavajuća Predstavničkog doma u kome većinu imaju demokrate, Nanct Pelosi, nazvala je Trumpov potez "neadekvatnim, slabim i neustavnim" u intervjuu za Fox News.

Navela je da "će biti potrebno vrijeme da Amerikanci dobiju novac" i ponovo pozvala Bijelu kuću da "nađu kompromis" o novim sredstvima za pomoć za više od 30 miliona radnika koji su ostali bez posla i državnim i lokalnim vladama kojima je potrebna pomoć.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin naveo je da Trumpove uredbe nisu bile njegov "prvi izbor", ali je okrivio Pelosi i lidera demokratske manjine u Senatu Čaka Šumera za to što su propali dvonedeljni pregovori o novom paketu pomoći.

"Rekao sam im da sam spreman za razgovor, čim budu imali prijedlog", rekao je Mnučin. Rekao je da je Bijela kuća spremna da obezbijedi više pomoći za državne i lokalne vlade, ali ne "milion miliona dolara", koje traže demokrate.

Šumer je u emisiji na televiziji ABC opisao Trumpove uredbe kao "nedovoljne", "nemoguće", "slabe" i "previše uske" da bi bile rješenje za oslabljenu američku ekonomiju i finansijske potrebe miliona Amerikanaca bez posla.

"Događaj u klubu za golf je upravo ono što Tramp radi, veliki šou, koji ne funkcioniše. Kada Amerikanci vide te uredbe, biće im jasno da nisu ni blizu toga da riješe problem", naveo je Šumer.

U razgovorima koji nisu urodili plodom, demokrate su tražile da se produži federalna pomoć od 600 dolara nedeljno koju daju savezne države do kraja 2020. godine i nakon isteka u julu. Trump je smanjio cifru na 400 dolara i rekao da od toga 100 dolara treba da daju savezne države.

"Države nemaju para da to plate", rekla je Pelosi. Mnučin je odgovorio da države već imaju ta sredstva "od para koje smo već dali državama" od prethodnog paketa pomoći za posljedice pandemije, koji nije još potrošen.

Trump i zvaničnici Bijele kuće očekuju da će uredbe biti predmet spora na sudu, jer prema američkom zakonu, Kongres mora da odobrio trošenje sredstava. Ne može se to učiniti predsjedničkim dekretom, iako Mnučin navodi da su Trumpov potez odobrili njegovi pravni savjetnici.

Upitan da li smatra da su Trampove uredbe zakonite, Šumer je odgovorio: "Znate šta, ostavio bih to pravnicima. To neće funkcionisati, neće moći da se primjeni na mnogim mjestima nedjeljama i mjesecima jer su tako sumanuto donijete".

Dodao je da je isplaćivanje pomoći od 600 dolara nedeljno moglo da se nastavi bez problema, da je predsjednik to htio da nastavi. Mnogi republikanski zvaničnici su se bunili kako je ta suma prevelika, u nekim slučajevima i viša od onog što su ljudi dobijali prije gubitka posla.

Pelosi je za CNN izjavila da su sada u "ćorsokaku jer republikanci nikada nisu razumjeli težinu pandemije".

Trump je uredbu potpisao u golf klubu čiji je vlasnik u Nju Džersiju i potvrdio je smanjenje pomoći za nezaposlene sa 600 na 400 dolara nedjeljno.

"Ovo je novac koji nezaposlenima treba, novac koji žele i koji im daje motiv da se vrate na posao", rekao je Trump.

Ostavio je državama da odluče koliko će novca dati nezaposlenima, tako da suma može biti manja.

U jednoj od uredbi, odložio je plaćanje 7,65 odsto poreza od plate za radnike koji zarađuju manje od 100 hiljada dolara godišnje, do kraja 2020. Nezaposleni radnici, koji ne plaćaju porez, jer nemaju plate, neće imati koristi. Porez se koristi da se finansiraju penzije i zdravstvena nega starijih Amerikanaca. Novac bi morali da vrate, sem ako Kongres posebnim aktima ne odobri otpisivanje suspendovanih poreza.

"Ova lažna poreska olakšica može da bude veliki šok za radnike koji su mislili da je ovo otpisivanje poreza, a ne odlaganje. Radnike će sačekati mnogo veća plaćanja na kraju", kaže jedan od Trumpovih kritičara senator Ron Vajden iz Oregona.

Tramp je takođe naveo da produžava i zaštitu ljudima kojima prijeti izbacivanje iz stanova, kao i da dalje odlaže plaćanje studentskih kredita i kamatu od nula odsto na pozajmice iz federalnih fondova.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden, Trumpov protivnik na novembarskim izborima, nazvao je uredbe "serijom polu-gotovih mjera" i optužio Trumpa da stavlja penzije iz budžeta u veliki rizik, time što odlaže prikupljanje sredstava od plata koje se odvajaju za te svrhe.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel naveo je u izjavi u nedelju da "je Amerikancima koji pate potrebno da se odmah nešto desi. Pošto su demokrate sabotirale pregovore apsurdnim zahtjevima koji ne bi pomogli zaposlenima, podržavam predsjednika Trumpa u pronalaženju opcija da pruži olakšice nezaposlenima i druge olakšice ljudima kojima su najpotrebnije".

XS
SM
MD
LG