Linkovi

Istraživanje: Gotovo trećina nezaposlenih Amerikanaca brine kako će da plati za hranu i smještaj


Nezaposleni čekaju ispred birao za rad u Omahi, u Nebraski
Nezaposleni čekaju ispred birao za rad u Omahi, u Nebraski

Gotovo trećina Amerikanaca koji su izgubili posao tokom pandemije koronavirusa saopštila je da će možda imati problema da plati za hranu ili smještaj nakon što je prošlog mjeseca istekla pomoć za nezaposlene od 600 dolara nedjeljno, pokazuje istraživanje Reutersa i Ipsosa.

Prema anketi, sprovedenoj u ponedjeljak i u utorak, Amerikanci podjednako okrivljuju demokrate i republikance za prekid u isplati pomoći i višenedjeljni spor u Kongresu o njenom produženju.

Pomoć od 600 dolara, odobrena u okviru paketa od tri milijarde dolara koji je Kongres usvojio na početku krize, bila je od životne važnosti za desetine miliona Amerikanaca koji su ostali bez posla nakon što su zbog pandemije zatvorene brojne radnje i preduzeća.

Prestala je da se isplaćuje 31. jula, a demokratski lideri u Kongresu i Bijela kuća nisu uspjeli da se poslije višenedjeljnih pregovora dogovore o njenom produženju.

Predsjednik Donald Trump je proteklog vikenda potpisao uredbu čiji cilj je da se obnovi isplata polovine od ranije sume, ali ekonomisti upozoravaju da će taj potez vjerovatno imati mali uticaj, čak i ako ne bude osporen pred sudom.

Gotovo trećina ispitanika, koji su učestvovali u anketi Reutersa i Ipsosa, navela je da će "im biti veoma teško da zadovolje osnovne potrebe" koje obuhvataju plaćanje kirije ili kupovinu namirnica. Polovina je saopštila je da je pod određenim stresom "ali da će moći da plati za osnovne potrebe".

Prema istraživanju, Amerikanci okrivljuju obje strane u pregovorima za nemogućnost vlade da produži isplatu pomoći onima koji se nalaze u teškoj situaciji zbog pandemije.

28 odsto Amerikanaca smatra da demokrate u Kongresu snose najveću krivicu, 15 odsto okrivljuje republikance, a još 14 procenata smatra da je Trump najveći krivac. 32 odsto navelo je da su svi podjednako krivi.

Zastoj u pregovorima Bijele kuće i demokrata traje već pet dana, i za sada ni jedna strana nije spremna da ih nastavi.

Sekretar za finansije Steven Mnuchin rekao je u srijedu za kablovsku mrežu Foxda možda neće biti dogovora sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Nnacy Pelosi i liderom demokrata u Senatu Chuckom Schumerom.

Pelosi je rekla za MSNBC da su stavovi demokrata i Trumpove administracije o nastavku ekonomske pomoći i dalje udaljeni.

Anketa Reutersa i Ipsosa sprovedena je na internetu, širom SAD, a učestvovalo je 1.215 ispitanika, među kojima i 139 koji su naveli da su primali nedeljnu pomoć za nezaposlene.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG