Linkovi

SAD: Četiri policajca optužena u slučaju smrti Breonne Taylor


Žena kleči ispred improviziranog spomenika Breonni Taylor u Jefferson Square Parku u četvrtak, 24. septembra 2020.
Žena kleči ispred improviziranog spomenika Breonni Taylor u Jefferson Square Parku u četvrtak, 24. septembra 2020.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u četvrtak optužbe protiv četvorice policajaca iz Louisvillea zbog racije droge koja je dovela do smrti Breonne Taylor, crnkinje čije je ubistvo doprinijelo protestima za rasnu pravdu koji su potresli SAD u proljeće i ljeto 2020. 

Optužbe su još jedan pokušaj da se tijela za provođenje zakona pozovu na odgovornost za ubojstvo 26-godišnje medicinske radnice nakon što je jedan od policajaca oslobođen optužbi ranije ove godine.

Savezni dužnosnici "dijele, ali ne mogu u potpunosti zamisliti tugu" koju osjeća Taylorina porodica, rekao je američki državni odvjetnik Merrick Garland objavljujući optužbe.

"Breonna Taylor bi danas trebala biti živa", rekao je. Optužbe se kreću od nezakonitih urota, uporabe sile i ometanja pravde, rekao je Garland.

Optužbe su protiv bivših policajaca Joshue Jaynesa, Bretta Hankisona i Kelly Goodlett, zajedno s narednikom Kyle Meany.

Lokalni aktivisti i članovi obitelji Taylor pozdravili su optužbe i zahvalili saveznim dužnosnicima.

"Ovo je dan kada su crne žene vidjele jednaku pravdu u Americi", rekao je odvjetnik Benjamin Crump.

Neki od Taylorine obitelji i drugih pristaša okupili su se u četvrtak u parku u središtu grada i skandirali "Reci njezino ime, Breonna Taylor!"

Taylorina majka, Tamika Palmer, rekla je da je čekala 874 dana da policija bude pozvana na odgovornost.

Taylor su ustrijelili policajci Louisvillea koji su joj srušili vrata dok su izvršavali nalog za pretres. Taylorin dečko je ispalio hitac koji je pogodio jednog od policajaca dok su ulazili kroz vrata, a oni su uzvratili vatru, pogodivši Taylor više puta.

U protestima 2020. Taylorino ime često se uzvikivalo zajedno s Georgeom Floydom, kojeg je manje od tri mjeseca nakon Taylor ubio policajac u Minneapolisu u videosnimci koji je šokirao naciju.

Garland je rekao da policajci u Taylorinoj kući neposredno nakon ponoći 13. marta 2020. "nisu bili uključeni u sastavljanje naloga i nisu bili svjesni lažnih i pogrešnih izjava". Hankison je bio jedini policajac optužen u četvrtak koji je bio na mjestu događaja te noći.

Hankison je optužen za dvije optužbe za oduzimanje prava, navodeći da je upotrijebio prekomjernu silu kada se povukao od Taylorovih vrata, skrenuo iza ugla i ispalio 10 hitaca u bočnu stranu njezina dvosobnog stana. Meci su uletjeli u susjedov stan, umalo pogodivši jednog čovjeka.

Državna porota ga je oslobodila optužbi za bezobzirno ugrožavanje sigurnosti, ranije ove godine u Louisvilleu.

U zasebnoj optužnici stoji da su i Jaynes i Meany znali da nalog korišten za pretres Taylorinog doma sadrži informacije koje su bile "lažne, obmanjujuće i zastarjele". Obojica se terete za udruživanje i oduzimanje prava.

Jaynes je zatražio nalog za pretragu Taylorine kuće. Bivša privremena šefica policije Louisvillea Yvette Gentry otpustila ga je u januaru 2021. zbog kršenja standarda odjela u pripremi izvršenja naloga za pretres i zbog "neistinitosti" u nalogu za Taylor.

Jaynes i Goodlett su se navodno urotili kako bi krivotvorili istražni dokument koji je napisan nakon Taylorine smrti, rekao je Garland. Savezni istražitelji također tvrde da je Meany, koji je svjedočio na suđenju Hankisonu ranije ove godine, lagao FBI-u tokom istrage.

Savezni dužnosnici podnijeli su zasebnu tužbu protiv Goodlett, navodeći da se urotila s Jaynesom da krivotvori Taylorinu izjavu o nalogu.

Garland je naveo da su se Jaynes i Goodlett sastali u garaži u maju 2020. “gdje su se dogovorili istražiteljima ispričati lažnu priču”.

Bivši policijski narednik Louisvillea Johnathan Mattingly, koji je upucan na Taylorinim vratima, otišao je u mirovinu prošle godine. Još jedan policajac, Myles Cosgrove, za kojeg su istražitelji rekli da je ispalio hitac koji je ubio Taylor, otpušten je iz odjela u januaru 2021.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG