Linkovi

SAD: 12 miliona dolara odštete za ubistvo Brijane Tejlor


Bilbord posvećen Brijani Tejlor (Foto: AP)
Bilbord posvećen Brijani Tejlor (Foto: AP)

Gradonačelnik Louisvillea Greg Fisher izjavio je da će grad platiti 12 miliona dolara odštete majci Brijane Tejlor (Breonna Taylor) i za reformu policije, kao dio sudske nagodbe, mjesecima nakon što je nju ubila policija, a njeno ime postalo jedno od glavnih u borbi za rasnu ravnopravnost. 

Zbog smrti Brijane Tejlor počeli su protesti u Luivilu i pozivi da policajci širom zemlje budu krivično gonjeni. Državni tužilac Daniel Cameron istražuje šta je policija učinila tokom fatalne pucnjave 13. marta.

Tužbu je u aprilu podnijela Brijanina majka, Tamika Palmer, koja je optužila da je policija imala krive informacije kada je uz nalog da ne mora da kuca na vrata, ušla u dom dvadesetšestogodišnjakinje.

Policija je Brijanu Tejlor i njenog dečka digla iz kreveta, a momak Kenneth Walker pucao je jednom u policiju, jer je mislio da su provalnici. Istražitelji kažu da je policija uzvratila paljbu i pucala u Tejlor nekoliko puta. Nikakva droga nije nađena u njenom domu.

Palmer kaže da pokušava da bude strpljiva u vezi sa Kameronovom istragom i da čeka i dalje, šest mjeseci poslije smrti svoje kćerke.

Za to vrijeme, ime njene kćerke, sa Džordžom Flojdom i drugima, postalo je simbol protesta za rasnu jednakost i reformu policije. Slavne ličnosti poput Lebrona Džejmsa i Opre Vinfi traže da policajci odgovorni za njenu smrt, budu osuđeni.

U tužbi Palmerove se navodi da su trojica policajaca na slijepo pucali u Brijaninom stanu usred noći u pretresu i pogodili je nekoliko puta. Jedan od policajaca Džonatan Matingli ušao je u stan, nakon što su vrata provaljena i Voker mu je pucao u nogu.

Nalog je bio jedan od pet koji je izdat u opsežnoj istrazi o trgovini drogom, u kojoj je osumnjičeni bio bivši Breonin dečko. Taj čovek, Džamarkus Glover uhapšen je na drugoj lokaciji isto veče, 16 kilometara od Brijaninog stana.

Najveća odšteta koju je do sada isplatio grad Lousiville je osam i po miliona dolara 2012. godine, čovjeku koji je bio devet godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio, prema navodima medija.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG