Linkovi

Istraga rada policije Louisvillea zbog smrti Breonne Taylor


ARHIVA - Građani drže postere sa likom Breonne Taylor na skupu u njenu čast na stepenicama državne skupštine Kentakija, 25. juna 2020.
ARHIVA - Građani drže postere sa likom Breonne Taylor na skupu u njenu čast na stepenicama državne skupštine Kentakija, 25. juna 2020.

Sekretarijat za pravosuđe otvara veliku istragu rada policije u Louisvilleu u Kentakiju zbog smrti Brijane Tejlor u martu 2020. godine, saopštio je sekretar Merik Garland Tejlor je ubijena u svom stanu za vrijeme policijske racije.

To je druga takva istraga rada policije koju je Bidenova administracija pokrenula za manje od sedam dana. Garland je takođe saopštio da se otvara istraga metoda rada policije u Mineapolisu posle smrti George Floyda.

Kada je preuzeo položaj, sekretar za pravosuđe rekao je da u zemlji još ne postoji jednaka pravda za sve i obećao da će pomno razmotriti rasizam i pravna pitanja.Za vrijeme Trumpove administracije nije otvoren veći broj takvih istraga.

26-godišnju Tejlor, radnicu službe hitne pomoći koja je pohađala koledž da bi postala medicinska sestra, probudila je policija koja je upala u njen stan probivši joj vrata. Njen dečko Kenneth Wolker, koji je imao pištolj i rekao nije znao da je u pitanju policija, ispalio je jedan metak upozorenja i pogodio policajca u nogu. Policija je zatim ispalila 32 metka od kojih je šest pogodilo Brijanu. Policija je upala u njen stan u okviru jedne istrage trgovine drogom, ali nije pronašla nikakve narkotike u stanu.

Tokom istrage će se razmotriti rad vlade okruga Luivil-Džeferson i policije Luivila, kako bi se ustanovilo da li je postojala ustaljena praska neustavnog ili nezakonitog načina ponašanja policije. Istražitelji će se posebno fokusirati na to da li je policija u Luivilu često primjenjivala nepotrebnu silu, uključujući i protiv ljudi koji su učestvovali u mirnim protestima, kao i da li je neustavno zaustavljala i pretresala građane. Takođe će se razmotriti obuka koju dobijaju policajci, sistem koji postoji da bi policajci odgovarali za svoje postupke kao i pitanje da li je policija diskriminisala građane na osnovu rase.

Advokat porodice Brijane Tejlor, koji je u septembru, u ime porodice, postigao nagodbu sa gradom Luivilom u iznosu od 12 miliona dolara, pozdravio je vijest o istrazi.

Bivši pripadnik policije Mineapolisa Derek Šovin osuđen je prošle nedjelje za ubistvo George Floyda, ali u Kentakiju nije bila optužnica za ubistvo Brijane Tejlor, iako je njen slučaj takođe pokrenuo proteste zbog policijske brutalnosti i sistemskog rasizma.

Njena smrt je pokrenula nacionalnu debatu o primjeni sudskih naloga za pretres "bez kucanja", koji policiji omogućavaju da uđe u nečiju kuću a da ne najavi svoj ulazak. Takvi nalozi se obično koriste u slučajevima osumnjičenih za trgovinu drogom i druge osetljive istrage, gdje policija vjeruje da bi osumnjičeni vjerovatno pokušali da unište dokaze ako bi znali da je policija pred vratima. Međutim, posljednjih godina su sve češće kritike da se takvi nalozi koriste previše i da se zloupotrebljvaju.

Tužioci će razgovarati sa liderima zajednice, građanima i policajcima u okviru istrage u Luivilu i objaviće javni izvještaj, ukoliko se otkrije praksa neustavnog ponašanja, rekao je Garland. On je podsjetio da je policija Luivila, poslije nagodbe sa porodicom Brijane Tejlor, sprovela određene promjene i da će ih istraga Sekretarijata za pravosuđe uzeti u obzir.

___

XS
SM
MD
LG