Linkovi

Poziv na reformu policije na obilježavanju godišnjice ubistva Breonne Taylor


Protest u Louisvilleu.
Protest u Louisvilleu.

Stotine ljudi okupili su se u subotu uveče na protestu u Louisvilleu, Kentuckyju, kako bi obilježili prvu godišnjicu ubistva Breonne Taylor, čija je smrt izazvala proteste protiv policijske brutalnosti prošle godine širom SAD.

Afroamerikanka Breonna Taylor, 26-godišnja medicinska sestra, ubijena je 13. marta 2020. kada je policija upala u njen stan u navodnoj potrazi za narkoticima. Policajci su je upucali sa šest metaka, iako nije bila naoružana.

Velika porota je u septembru 2020. preporučila da policajci ne budu optuženi za ubistvo. Jednom od njih, Brettu Hankisonu​, na teret se stavlja samo izazivanje opasnosti zbog toga što je pucao u komšijska vrata. Hankinson i još dvojica policajaca su otpušteni.

Smrt Breonne Taylor, zajedno sa smrću Georgea Floyda, podstakla je demonstracije širom zemlje protiv rasizma i prekomjerne upotrebe policijske sile.

Učesnici protesta u Louisvilleu povodom godišnjice ubistva pozvali su na reformu policije.

"Ovo je naš način da promijenimo svijet za našu djecu, da obezbjedimo da više niko ne strada od strane policije", rekla je predsjednica Urbane lige Louisvillea Sadiqa Reynolds​.

Na protestu je govorio i momak Breonne Taylor, Kenneth Walker​ koji je te večeri bio sa njom u stanu i ispalio jedan metak na policajce misleći da su lopovi.

"Odbacili su optužbe protiv mene, ali nismo završili. Moramo da nastavimo", rekao je Walker koji je tužio policiju zbog kršenja ljudskih prava.

Gradonačelnik Louisvillea Greg Fisher rekao je da je grad napravio značajne promjene u policiji, ali da i dalje ima dosta posla.

Protesti povodom godišnjice smrti Breonne Taylor održani su i u Atlanti i New Yorku.

Predsjednik SAD Joe Biden je na Twitteru napisao da ostaje posvećen reformi policije.

"Smrt Breonne Taylor je tragedija, udarac za njenu porodicu, zajednicu i Ameriku. Dok nastavljamo da žalimo za njom, moramo usvojiti i zakon o reformi policije u Kongresu", napisao je Biden.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG