Linkovi

Protesti širom SAD zbog slučaja Breonne Taylor, u Louisvilleu povrijeđena dva policajaca


Protesti u Chicagu zbog slučaja Breonne Taylor. (Foto: Tyler LaRiviere/Chicago Sun-Times via AP)
Protesti u Chicagu zbog slučaja Breonne Taylor. (Foto: Tyler LaRiviere/Chicago Sun-Times via AP)

Širom Sjedinjenih Država u srijedu su održani protesti zbog odluke da se ne podignu optužnice protiv policajaca u Kentuckyju za smrt Afroamerikanke Breonne Taylor, koja je ubijena tokom policijske racije u martu.

U njenom rodnom gradu Louisvilleu u srijedu veče je došlo i do pucnjave u kojoj su povrijeđena dva policajca.

Aktivisti, zvijezde i prosječni Amerikanci tražil su podizanje optužnica otkako su bijeli policajci u martu upucali Taylor, zdravstvenu radnicu, u njenom domu tokom istrage o grupi krijumčara narkotika.

Velika porota donijela je odluku o podizanju optužnice protiv jednog od policajaca, koji u međuvremenu otpušten, ali za "ugrožavanje života" zato što je pucao u susjedni stan.

Stotine demonstranata protestovale su u brojnim američkim gradovima.

U Chicagu, učesnici protesta okupili su se u centru grada, gdje su tražili pravdu za Taylor. U Atlanti, policija je upotrijebila suzavac i uhapsila više ljudi nakon što su demonstranti pokušali da se popnu na vozilo specijalnih policijskih snaga.

U Louisvilleu, policija je saopštila da je uhapšeno gotovo 100 osoba nakon prvobitno mirnih protesta. Navedeno je i da su oštećena vozila, zapaljene kante za smeće i opljačkane neke prodavnice.

Dva policajca su upucana, ali se se prema navodima šefa policije očekuje da će se oporaviti. Osumnjičeni za pucnjavu je u pritvoru, ali nema informacija o tome da li je učestvovao u protestima.

Okršaji demonstranata i policije u Louisvilleu.
Okršaji demonstranata i policije u Louisvilleu.

Carmen Jones protestuje u centru Louisvillea svakog dana gotovo tri mjeseca. Kaže da je očajna zbog odluke velike porote i da ne zna šta će se dogoditi.

“Umorni smo od plaćanja za istoriju našom krvlju i tijelima i od poruka da na nasilje i agresiju odgovaramo mirom", poručuje Carmen.

Ipak ističe da se i dalje nada da će protesti dovesti do sistemskih promjena u SAD. Međutim, zbog odluke u slučaju Taylor, osjeća se kao da njen život nije važan u Americi.

“Mislim da nikada neću moći mirno da spavam, zato što ovo može da se dogodi svima nama. Sistem nije zainteresovan za Afroamerikance. Sistem ih sažvaće i ispljune", ističe ona.

Smrt Taylor i Georgea Floyda, koji je u maju preminuo pošto mu je bjelački policajac iz Minneapolisa osam minuta klečao na vratu, pokrenuli su talas protesta širom zemlje, na kojima se traži pravda u rasnim odnosima i okončanje prekomjerne upotrebe policijske sile.

FBI i dalje istražuje potencijalno kršenje federalnog zakona tokom policijske racije u domu Taylor 13. marta.

Glavni državni tužilac Kentuckyja Daniel Cameron rekao je na konferenciji za novinare u srijedu da "cilj krivičnog zakona nije da odgovori na svaku tugu".

“Međutim, duša me boli zbog smrti Breonne Taylor. Da se meni nešto dogodi, bilo bi veoma teško za moju majku", rekao je Cameron, republikanac i prvi Afromerikanac na tom položaju u Kentuckyju.

Istakao je međutim da su policajci djelovali u samoodbrani nakon što je u njih pucao dečko Taylor, Kenneth Walker. Walker je rekao policiji da je čuo da neko kuca na vrata, ali da nije znao ko dolazi i da je pucao u samoodbrani.

Predsjednik Donald Trump pročitao je saopštenje Camerona, uz ocjenu da "pravda često nije laka". Kasnije je tweetovao da se "moli za dva policajca koji su upucani".

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden i kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris založili su se za reformu policije.

Biden je rekao da dok se nastavlja federalna istraga "ne bi trebalo da čekamo njene konačne rezultate da bi zadovoljili pravdu u Breonninom slučaju".

Ocijenio je da bi zemlja trebalo da rješava problem upotrebe prekomjerne sile, da zabrani grube policijske zahvate i preispita određene policijske naloge.

XS
SM
MD
LG