Linkovi

Bijela kuća: Vučić i Hoti potpisali sporazum o ekonomskim odnosima


Predsjednik Srbije Aleksandrar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti u Bijeloj kući su, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa potpisali su dokument o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Reuters, ocijenio da je ima još mnogo neslaganja između Srbije i Kosova, ali da je ovo veliki korak naprijed.

Kosovski premijer Avdulah Hoti ocijenio je da je „ovo veliki korak naprijed“ koji treba da vodi ka međusobnom priznanju dvije zemlje.

Srbija i Kosovo su se dogovorili o normalizaciji ekonomskih veza, izjavio je predsjednik Trump, i ocijenio da je to "ogromni napredak", više od decenije nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost.

“Poslije nasilne i tragične istorije i godina neuspjelih pregovora, moja administracija je predložila novi način da se prebrodi taj jaz. Fokusom na otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski razvoj, dvije zemlje su uspjele da postignu istinski proboj u ekonomskoj saradnji u širokom nizu pitanja. Takođe smo načinili dodatni napredak ka postizanju mira na Bliskom istoku. Kosovo i Izrael su dogovorili normalizaciju veza i uspostavljanje diplomatskih odnosa a Srbija je pristala da ovog mjeseca otvori kancelariju za trgovinu u Jerusalimu i do jula premjesti svoju ambasadu u Jerusalim", saopštio je Trump.

"Bila je potrebna ogromna hrabrost srpskog predsjednika Vučića i kosovskog premijera Hotija da učestvuju u ovim razgovorima i dođu u Washington da finalizuju svoje obaveze. Time su učinili bezbjednijim svoje zemlje, Balkan i svijet. Želim da vidim da Srbija i Kosovo doživljavaju prosperitet dok zajedno radimo na razvoju ekonomske saradnje u regionu", saopštio je predsjednik SAD.

Dogovoren je moratorijum da Priština ne traži godinu dana članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija ne traži od zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, kaže Vučić.

Predsjednik Srbije tvrdi da je delegacija sa Kosova bila protiv mini-šengena, ali da su se na kraju svojim ugovorom sa SAD obavezali na mini-šengen. Vučić ocjenjuje da je to važna tačka jer će, kako kaže, postojati jedinstveno tržište bez taksi i tarifa.

Rekao je da je dogovoreno kako da se izvede pruga i da se, preko Merdara, poveže Priština sa centralnom Srbijom.

U dokumentu se, kaže Vučić, govori i o tome kako će različite finansijske korporacije i razvojna banka Amerike podržavati i finansirati projekte.

Obje strane su dogovorile zaštitu i promovisanje slobode religija i zaštitu vjerskih objekata – što Vučić kaže da je izuzetno važno jer Amerikanci, kroz bilateralne sporazume sa Kosovom i Srbijom, garantuju da će se sprovoditi sudske odluke, što će značiti sigurnost za manastire SPC na Kosovu.

Dogovoreno je, kaže Vučić, i da Srbija i Kosovo međusobno priznaju diplome i profesionalne certifikate, kao i da se diverzifikuju izvori energetskog snabdijevanja – s tim što, kako tvrdi, Srbija nije htjela da se obaveže od koga će da kupuje gas i energente.

Srbija se sporazumom obavezala da će u domenu 5G mreže i opreme raditi sa „pouzdanim trgovcima“, kako je objasnio Vučić, kada do toga dođe. Dogovoreno je i da se sprovedu potrebne bezbjednosne kontrole na aerodromima i u Beogradu i u Prištini kako bi se stvorili uslovi za bezvizni režim sa SAD.

Vučić je napomenuo da su postignuti dogovori o uobičajenim normama kada je riječ o nestalima i raseljenima.

Predsjednik Tramp je na Twitteru čestitao predsjedniku Srbije što je najavio da će ambasada Srbije biti premještena u Jerusalim do jula. „To je hrabar i historijski potez“, tvitovao je Tramp.

Takođe je naglasio da je ovo još jedan veliki dan za mir na Bliskom istoku nakon što su se „muslimanska većina na Kosovu i Izrael saglasili da normalizuju i uspostave diplomatske odnose.

„Dobar urađen posao. Uskoro će taj primjer slijediti više islamskih i arapskih nacija“, tvitovao je američki lider.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Robert O Brien ocijenio je da će jačanje ekonomskih veza između Srbije i Kosova dovesti i do političkog rješenja

Ceremonija potpisivanja premještena iz Ruzveltove sobe u Ovalnu kancelariju.

Dan ranije, u četvrtak uveče, Richard Grenell, specijalni izaslanik predsjednika SAD Donalda Trumpa za (mirovne) pregovore Srbije i Kosova, na Twitteru je kratko prokomentarisao:

"Bio je ovo produktivan dan. Gajim nadu".

Bilo je to nekoliko sati pošto su lideri iz Beograda i Prištine okončali prvi dan pregovora. ​

Grenelov tvit bio je na neki način nastavak optimističnog tona, koji je prije njega, na istoj društvenoj mreži izrazio Robert O'Brien, savjetnik za nacionlanu bezbjednost predsjednika Trumpa, i sa Grenelom ko-domaćin zvaničnicima Srbije i Kosova.

“Veoma dobra runda razgovora ovog popodneva sa liderima Srbije i Kosova. Napravili su stvarni napredak", poručio je O'Brien, koji se takođe zahvalio Američkoj finansijskoj korporaciji za međunarodoni razvoj, Korporaciji "Milenijumski izazov" i Američkoj eksport-import banci, zato što su se priključili razgovorima.

„Ekonomska normalizacija znači poslove za mlade. Razgovori se nastavljaju sutra“, dodao je O'Brien.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG