Linkovi

Diplomata: Razgovori Kosova i Srbije biće zasnovani na unapređenju tri potpisana ekonomska sporazuma


Razgovori se očekuju u četvrtak i petak u Washingtonu.
Razgovori se očekuju u četvrtak i petak u Washingtonu.

Delegacije Kosova i Srbije, koje predvode premijer Avdulah Hoti i predsjednik Aleksandar Vučić, sastaju se u četvrtak i petak u Bijeloj kući - rezidenciji američkog predsjednika Donalda Trumpa u prijestolnici Sjedinjenih Država Washingtonu.

Posrednici u razgovorima dvije strane koji će, kako je iz Bijele kuće precizirano, biti usredsređeni na ekonomske teme, su specijalni savjetnik predsjednika SAD za dijalog Srbije i Kosova Richard Grenell i Savjet za nacionalnu bezbjednost.

“Radujem se što ću ugostiti predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Avdulaha Hotija u Bijeloj kući. Ovi važni razgovori će doprinijeti miru kroz ekonomsku saradnju. Posvećenost dijalogu oba lidera doprinijeće dobrobiti za Kosovo i Srbiju”, izjava je savjetnika za nacionalnu bezbjednost Roberta O’ Briena objavljena na Twitter nalogu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Razgovori između predstavnika Kosova i Srbije, koji se održavaju u četvrtak i petak u Bijeloj kući, uz posredovanje specijalnog savjetnika američkog predsjednika za dijalog Srbije i Kosova Richarda Grenella i Savjeta za nacionalnu bezbjednost, biće zasnovani na unapređenju tri sporazuma koja su dvije strane potpisale: obnovi vazdušne linije i razvoju željezničkog i drumskom saobraćaja - rečeno je tokom telefonskog brifinga za novinare, koji je organizovala Bijela kuća.

“Nastavićemo da unapređujemo ta tri sporazuma, a zatim ćemo u diskusiju dodati čitav niz pitanja koja bi razvila trgovinu, koja će omogućiti ekonomski razvoj i radna mjesta. S obje strane prošli smo kroz ovaj, svojevrsni spisak, i izabrali šta bi bilo korisno za ekonomiju i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je neimenovani američki diplomata na brifingu kom su prisustvovali specijalni savjetnik predsjednika Sjedinjenih Džava Donalda Trumpa i jedan visoki zvaničnik američke administracije.

Specijalni savjetnik predsjednika rekao je da još nije poznato da li će sastancima prisustvovati predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump.

“Da li će predsjednik učestvovati na sastancima u četvrtak ili petak - mislim da to tek treba da se utvrdi. Učestvovao je u kreiranju naših stavova i onoga što se može učiniti da napredujemo i damo prioritet ekonomskim projektima”, rekao je američki diplomata.

Istakao je da američki predsjednik Trump želi da se uvjeri da li fokus na ekonomski razvoj može da promijeni dinamiku trenutne situacije.

“I tako smo posljednjih više od godinu dana, bili usredsređeni isključivo na ekonomsku normalizaciju. Pokušavajući da nađemo način da strane u procesu politička pitanja ostave po strani kako bi stvorile zamah u vezi sa ekonomskim pitanjima”, rekao je američki diplomata tokom brifinga.

Ukazao je i da je dosadašnji tok procesa bio, kako je ocijenio, veoma uspešan.

Iako se mediji nisu usredsredili na tri istorijska sporazuma koja smo postigli u vezi sa ekonomnskom normalizacijom: jedan je let između Prištine i Beograda obnovljen poslije dvadeset i jedne godine. Postigli smo dogovor o tome koji nije sproveden. Leta još nije bilo. Let se još nije održao. Još nije otvoren da bi se putovalo i trgovalo. Ali dogovor postoji”, ukazao je zvaničnik.

Američki zvaničnik je tokom brifinga sa novinarima naglasio da nikada nije bio dio razgovora o razmjeni teritorija.

Ne bih o tome uopšte ni razgovarao, to nije dio razgovora o ekonomskom napretku. Mi, Sjedinjene Države, ostavljamo sva ta pitanja stranama u razgovoru. I ponoviću, ne znam koliko puta da bih bio jasan, ali nikada nisam bio u takvim razgovorima ni u jednoj od mojih konverzacija. Uvek je bila samo ekonomija i to je ono na šta se koncentrišemo: ekonomska normalizacija, rekao je specijalni savjetnik predsjednika SAD-a.

Dio brifinga bio je posvećen razmatranju mogućnosti da se Kosovu i Srbiji predloži sporazum sličan onom koji je nedavno postignut između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela.

Međutim, specijalni savjetnik predsjednika SAD-a rekao je da je potrebno da sve bude ispitano u razgovoru sa učesnicima procesa.

Imaćemo razgovore koji će pokriti sva pitanja. I testiraćemo da li strane žele o njima da razgovaraju. Mislim da ćemo iznijeti gotovo svako pitanje, ali će strane na kraju odlučiti da li žele da idu dalje. Uprkos onome što mediji izvještavaju više od godinu, Sjedinjene Države nemaju tajni plan. Ne postoji nešto što ćemo zahtijevati. Naš jedini zahtjev je: ako želite pomoć SAD, i novac za razvoj od SAD, onda mora da postoji napredak na ekonomskom frontu. Ne želimo da traćimo naš novac i da i dalje radimo istu stvar, ako to ne daje rezultate. Mislim da to nije fer prema američkim poreskim obveznicima. Zbog toga ćemo testirati da li su strane zainteresovane. I to će biti jedno pitanje koje će svakako biti na stolu tokom razgovora", rekao je američki zvaničnik.

Novinare je zanimalo i da li bi se i kako ekonomska saradnja mogla podudariti sa političkim napretkom - odnosno da li će usloviti političare da ostvare napredak. Kao i da li je plan koordiniran sa Evropskom unijom.

U svom odgovoru, specijalni savjetnik predsednika Sjedinjenih Država rekao je da ne može da odgovori da li će se stvari politički podudarati, ili ne. Ukazao je da postoji koordinacija sa Evropskom unijom.

“Sarađujem blisko sa Nijemcima, Francuzima i ostalim Evropljanima. Znaju kakav je naš plan i podržavaju ga”, rekao je američki diplomata.

Podsjetio je da SAD nisu članica Evropske unije i samim tim nisu uključene u procese koje EU ima sa drugim stranama.

“Oni imaju svoj proces. Mi podržavamo naše prijateje u Evropi. Radimo šta god da treba, ali oni su glavni, oni određuju korak, oni određuju razgovor. I znate, samo da kažem da su sva pitanja u vezi sa članstvom u EU, u potpunosti nadležnosti Evropljana i mi činimo ono što možemo, kada nam zatraže, da pružimo podršku. Ali pošto nismo članica EU, mi nismo uključeni u te razgovore”, rekao je specijalni savjetnik predsjednika.

Uz podsjećanje na pismo koje je predsjednik Donald Trump poslao predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju, u kojem je navedeno da su SAD spremne da pomogu u naporima da se postigne sporazum, kojim se balansiraju interesi Kosova i Srbije, jedno od novinarskih pitanja bilo je da li će dvije zemlje postići neki kompromis da bi sklopile sporazum.

Specijalni savjetnik predsjednika ukazao je da je značenje pojma balans u tom slučaju bilo - pravičnost.

“Nemamo nikakve tajne planove. Neće biti velike, ogromne rasprave oko riječi “balans”. Bukvalno će biti o tome da li se strane slažu. Odgovor na to pitanje zavisi od samih strana. One će potpisati nešto što smatraju da je fer i ja bih možda upotrebio riječ 'izbalansirano'. Znači, ako strane vjeruju da je izbalansirano, da će dobiti nešto i da će dobiti više od onoga od čega se odriču i smatraju da je dogovor dobar, onda će potpisati”, rekao je.

Još jednom je podvukao da nema nikakvog tajnog dogovora.

“Nemamo nikakve zahtjeve. Bukvalno je sve na samim stranama. Naša uloga će biti da podstaknemo dvije strane da zajedno kažu: 'Ovo je važno. Hajde da razgovaramo o ekonomskom razvoju. O poslovima za mlade'. To će promijeniti dinamiku. Ako odjednom imate veliki broj mladih koji rade za novu industriju, koja je došla na Kosovo i u Srbiju, i otvorila niz poslova zato što su političari prepoznali važnost ekonomske normalizacije, onda mislim da taj poklon mladima i njihovim porodicama, i ideja da će ljudi ostati u regionu i tu graditi svoj život - vrijedi nešto i da će se posljedice osjetiti na terenu”, zaključio je specijalni savjetnik predsjednika Sjedinjenih Država.

Pregovarači Kosova i Srbije, Avdulah Hoti i Aleksandar Vučić, razgovaraće u petak u Bijeloj kući, gdje će im domaćini biti Richard Grenell, specijalni izaslanik Bijele kuće za dijalog dvije strane i Robert O’Brien, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Trumpa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG