Linkovi

Engel o sastanku u Washingtonu: Politički sukob zahtijeva političko rješenje


Eliot Engel
Eliot Engel

Eliot Engel, šef odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, saopštio je da su predstojeći razgovori između čelnika Kosova i Srbije u Washingtonu pozitivan korak, ali je i podvukao da bi konačno rješenje trebalo da sadrži neke ključne principe.

Pominjući da je sukob između ove dvije zemlje dugo trajao i nanio štetu životima mnogih ljudi, Engel je naveo da bi konačni dokument trebalo da dovede do uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije.

Međutim, Engel je izrazio dileme da li se tako nešto sada može postići.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji udaljava svoju zemlju od sjevernoatlantske zajednice i približava je Rusiji, usprotivio se stavljanju uzajamnog priznanja na sto. Zapravo, srpska delegacija je iznijela da će razgovori biti dio pregovora o ekonomskim pitanjima. Iako nema ništa loše u ekonomskom rastu i ekonomskom razvoju, politički sukob zahtjeva politička rješenja”, napisao je Engel u saopštenju emitovanom uoči prvog dana sastanka u Washingtonu.

Prema njegovim riječima, konačni sporazum „treba da otvori put ka tome da Kosovo i Srbija budu dio sjevernoatlantskih struktura, uključujući Evropsku uniju i NATO, kao i da garantuje punopravno članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim važan međunarodni organizacijama.

U izjavi, Engel je takođe napomenuo da oni koji stoje iza etničkog čišćenja, silovanja i drugih ratnih zločina počinjenih u vrijeme Slobodana Miloševića moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Između ostalog, Engel je izrazio pozitivan stav u odnosu na kosovsku delegaciju, rekavši da je premijer ove zemlje Avdulah (Avdullah) Hoti predstavio jasne ciljeve za pregovore: međusobni sporazum, bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova.

Kosovo zaslužuje normalnu budućnost, u kojoj ljudi mogu slobodno da putuju i da budu blizu svjetskih demokratija, uključujući i Sjedinjene Države”, navodi Engel.

Izjava kongresmena Engela uslijedila je nakon što je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brien rekao da će razgovori u Bijeloj kući, koji počinju u četvrtak, 3. septembra, između predstavnika Kosova i Srbije uticati na miroljubive odnose dvije strane kroz ekonomsku saradnju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG