Linkovi

Americi prijeti novi talas koronavirusa


Intubiranje pacijenta u bolnici u Kaliforniji
Intubiranje pacijenta u bolnici u Kaliforniji

U SAD je nedavno odobrena i treća vakcina protiv COVID19, ali nadležni upozoravaju da je na pomolu i novi talas koronavirusa.

Vakcina kompanije Johnson & Johnson dobila je odobrenje tokom vikenda, a očekuje se da na punktove za vakcinaciju stigne prvih 4 miliona doza.

Nakon pada broja novozaraženih, taj broj je počeo ponovo da raste. Stručnjaci kažu da su za to odgovorni novi sojevi koronavirusa. Istovremeno, mnoge države popuštaju restrikcije.

"Nije vrijeme da popustimo mjere za koje znamo da sprječavaju širenje COVID19", rekla je Rošel Valenski, direktorka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

U SAD se dnevno registruje skoro 70 hiljada novozaraženih, a umre i do dvije hiljade ljudi.

"Molim vas da ovo shvatite ozbiljno: sa ovim brojem slučajeva i novim sojevima, možemo da upropastimo sve što smo dosad postigli. Ove varijante su realna prijetnja našim ljudima i napretku", rekla je Valenski na brifingu u Bijeloj kući.

Vakcina Džonson i Džonson je 85 odsto efikasna u sprječavanju težih slučajeva bolesti, pokazala su istraživanja u mnogim zemljama, uključujući i Južnoafričku republiku gdje se razvio novi soj.

"Iako vakcina nije napravljena samo protiv tog soja, dobro se pokazala i protiv njega u sprječavanju teže kliničke slike", kazao je Entoni Fauči, glavni medicinski savjetnik predsjednika Džoa Bajdena.

Stručnjaci poručuju Amerikancima da ne biraju vakcine, već uzmu onu koja im je dostupna.

"Sve tri vakcine su bezbjedne i efikasne. Kao ljekarka, apelujem na sve da uzmu vakcinu koja bude dostupna kada dođu na red. Ako budete birali, možda ćete morati da čekate, a vrijeme je ovdje neprocjenjivo", kazala je Marsela Nunjez Smit iz radne grupe Bijele kuće za COVID19.

Za razliku od Pfizer/BioNTech i Moderna vakcine, Johnso&Johnson zahtijeva samo jednu dozu i ne traži niske temperature za skladištenje. Lakša je za distribuciju po vakcinalnim punktovima i mobilnim klinikama.

Ova kompanija bi trebalo da do kraja marta isporuči 16 miliona vakcina širom SAD.

Nadležni, ipak, i dalje apeluju na građane da nose maske i drže distancu, i da se vakcinišu kada na njih dođe red.

XS
SM
MD
LG