Linkovi

Agencija SAD: "Insajderski" napadi na afganistanske snage povećani za 82 odsto


Pripadnik NATO snaga stražari tokom ceremonije za prijem novih vojnika u Avganistansku vojnu akadeiju u Kabulu, Avganistan, 10. jula 2019. (AP Photo/Rahmat Gul)
Pripadnik NATO snaga stražari tokom ceremonije za prijem novih vojnika u Avganistansku vojnu akadeiju u Kabulu, Avganistan, 10. jula 2019. (AP Photo/Rahmat Gul)

Novi kvartalni američki izvještaj zabilježio je zapanjujući porast od 82 odsto u "insajderskim napadima" na afganistanske vladine snage bezbjednosti u prvom kvartalu 2021. godine, što je rezultiralo sa 115 ubijenih i 39 ranjenih pripadnika oružanih snaga.

Specijalni generalni inspektor za obnovu Afganistana (SIGAR) podnio je u četvrtak izvještaj američkom Kongresu da su ukupne žrtve u afganistanskim Nacionalnim odbrambenim i bezbjednosnim snagama (ANDSF) takođe znatno veće nego u istom periodu prošle godine.

SIGAR-u nije dozvoljeno da uključi pune podatke o stradalima u ANDSF-u jer ih američke snage u Afganistanu drže poverljivim na zahtjev afganistanske vlade.

U izvještaju se navodi da je ANDSF pretrpio ukupno 31 napad insajdera od 1. januara do 1. aprila, a broj žrtava koje su oni prouzrokovali više je nego dvostruko u poređenju sa istim periodom 2020. godine.

Talibanski pobunjenici koji su se predstavljali kao afganistanska policija ili pripadnici vojske stoje iza većine ovih insajderskih napada.

SIGAR je podnio svoj tromjesečni izvještaj dok se 2.500 američkih vojnika priprema za početak povlačenja iz Afganistana koji zvanično počinje u subotu. Vojno povlačenje treba da se završi do 11. septembra i namjera je da se time zaključi najduži američki rat.

Gotovo 17.000 pripadnika ugovoraca američkog Sekretarijata za odbranu koji podržavaju operacije operacije Agencije u Afganistanu takođe će se iseliti iz zemlje zajedno sa američkim trupama. To uključuje 6.147 američkih državljana, 6.399 državljana trećih zemalja i 4.286 afganistanskih državljana, navodi SIGAR.

Agencija je primjetila da je nejasno ko će, ako će iko, zamijeniti osoblje ugovoraca i raditi njihov posao nakon njihovog povlačenja.

"Bez kontinuirane podrške ugovoraca, nijedan od aviona Afganistanskog ratnog vazduhoplovstvja (AFF) ne može se održati kao borbeno efikasan duže od nekoliko mjeseci, u zavisnosti od zaliha dijelova opreme u zemlji, mogućnosti održavanja svakog vazduhoplova i kada podrška ugovoraca bude povučena", rekao je SIGAR, pozivajući se na američke vojne procjene.

Tromjesečni izvještaj objašnjava da ugovorci Sekretarijata odbrane obezbjeđuju i održavaju kopnena vozila ANDSF i obučavaju lokalne tehničare. Iako je ANDSF "dramatično poboljšao svoj udio u radu, on i dalje pada znatno ispod referentnih vrijednosti za svoj udio u nalozima za održavanje koje bi oni - prije nego ugovorci - trebalo da izvršavaju".

Povlačenje američkih i NATO snaga proizilazi iz jednogodišnjeg sporazuma koji je Washington ispregovarao sa talibanima, podižući očekivanja u to vrijeme kada bi takođe podstakao pobunjenike i afganistansku vladu da se dogovore o političkom sporazumu o podjeli vlasti za okončanje rata.

Ali razgovori između suparnika u Afganistanu, započeti prošlog septembra, nisu uspjeli da donesu željeni ishod, već su uglavnom ostali u ćorsokaku, što izaziva strah da bi se sukob mogao pojačati i prouzrokovati više krvoprolića kada sve strane trupe odu.

Američki vojni komandanti su u nedavnim izjavama priznali da će se afganistanske snage bezbjednosti "sigurno srušiti" suočene sa pojačanim napadima talibana ako SAD žele da zaustave svaku pomoć.

U afganistanskom ratu, koji je započeo međunarodnom vojnom invazijom na zemlju u oktobru 2001. godine, prema navodima do danas poginulo je oko 241.000 ljudi.

To uključuje najmanje 71.344 civila; 2.442 američkih vojnika, 78.314 pripadnika afganistanske vojske i policije i 84.191 pobunjenika, saopštila je privatna američka studija objavljena ranije ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG