Linkovi

U Afganistanu ubijen poznati novinar poslije prijetnje talibana medijima


Nemat Ravan je nedavno postao član službe za komunikacije afganistanskom Ministarstvu finansija. Prethodmo je radio na televiziji Tolo News.
Nemat Ravan je nedavno postao član službe za komunikacije afganistanskom Ministarstvu finansija. Prethodmo je radio na televiziji Tolo News.

Poznati afganistanski novinar ubijen je danas u Kandaharu, gradu na jugu Afganistana, dan pošto su talibani uputili prijetnje medijima da neće dozvoliti "pristrasno izvještavanje", saopštili se policijski izvori, prenosi France Presse (AFP).

Nemat Ravan je do prije mesec dana bio voditelj jedne popularne emisije na televiziji Tolo News, najvećem privatnom informativnom kanalu. Nedavno je postao član službe za komunikacije u afganistanskom Ministarstvu finansija.

"Ubili su ga nepoznati naoružani ljudi", saopštila je lokalna policija.

Direktor televizije Tolo News Loftulah Nadžafizada izjavio je da je "strašno čuti vijest da je prijatelj i bivši kolega ubijen iz vatrenog oružja u Kandaharu".

Talibani, kojima vlasti pripisuju nekoliko ubistava novinara, demantovali su umiješanost u ubistvo Ravana.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid negirao je da su talibani odgovorni za ovaj napad, te ukazao na, kako je naveo, propagandu i jednostrano izvještavanje nekih medija.

"Ako se to nastavi, odgovornost za naredne korake pašće na medijske zvaničnike", rekao je Mudžahid.

Predsjednik Afganisana Ašraf Gani osudio je napad i rekao da militanti ne mogu ušutkati slobodu govora.

Posljednjih mjeseci u Afganistanu povećan je broj ubistava novinara, sudija, ljekara, političkih i vjerskih ličnosti, kao i aktivista za zaštitu ljudskih prava.

Afganistanska Vlada saopštila je da su talibani ubili i ranili više od 50 vojnika u napadima u najmanje 26 provincija u posljednja 24 časa.

Nasilje je pojačano otkako je 1. maja počelo povlačenje kontigenta američke vojske od 2.500 vojnika koje treba da se završi do 11. septembra. Oni su angažovani u okviru misije NATO-a u Avganistanu sa 9.600 pripadnika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG