Linkovi

SAD se pripremaju za napade talibana dok se povlače iz Avganistana


Arhiva - Vojnici SAD u baci Avganistanske nacionalne armije (ANA) u pokrajini Logar, Avganistan, 7. avgusta 2018.
Arhiva - Vojnici SAD u baci Avganistanske nacionalne armije (ANA) u pokrajini Logar, Avganistan, 7. avgusta 2018.

Sjedinjene Države pozicioniraju više vatrene moći na Bliski Istok i u Južnu Aziju kako bi obezbjedile pokrivanje za američke trupe koje se pripremaju da napuste Avganistan.

Pentagon je u petak objavio da je sekretar za odbranu Lloyd Austin​ naredio nosaču aviona USS Dwight D. Eisenhower da ostane u regionu "određeno vrijeme". Bomberi velikog dometa takođe se upućuju u region, a dva američka vazduhoplova B-52 već su na poziciji.

"Ovo želimo učinimo sigurnim, urednim i planiranim povlačenjem", rekao je novinarima sekretar za štampu Pentagona John Kirby. "To znači davanje komandantu na terenu... mogućnosti da obezbjedi da naše snage i naše trupe i snage naših saveznika budu zaštićene dok se izmještaju."

Američki predsjednik Joe Biden objavio je prošle nedjelje da povlači otprilike 2.500 do 3.500 američkih vojnika iz Avganistana početkom 1. maja i da će povlačenje biti završeno početkom septembra.

Američki saveznici, koji imaju još oko 7.000 vojnika u Avganistanu pod pokroviteljstvom NATO, takođe odlaze, zajedno sa hiljadama ugovoraca u istom vremenom okviru.

Prijetnje talibana

Uprkos planiranom povlačenju, talibanski zvaničnici više puta su zaprijetili da će ciljati američke i koalicione snage ukoliko ne uspiju da napuste Avganistan do početka maja - krajnjeg roka prema sporazumu potpisanom između talibana i administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Bilo bi glupo i nepromišljeno ne pretpostaviti da bi mogao postojati otpor talibana i njihovo suprotstavjanje povlačenju s obzirom na njihovu čvrstu retoriku", rekao je Kirby novinarima o prijetnjama, ostavljajući otvorenu mogućnost da mogu uslijediti dodatni koraci.

"Potpuno je moguće da će doći do privremenog povećanja nekih kopnenih snaga i sredstava, ne samo za zaštitu snaga već i za logističku i inženjersku podršku."

Tokom brifinga u Pentagonu u četvrtak, komandant američkih snaga na Bliskom istoku i u Avganistanu, general Kenneth "Frank" McKenzie​ Jr., izrazio je zabrinutost po pitanju sposobnosti avganistanskih snaga da zadrže talibane nakon odlaska američkih trupa. Takođe upozorio pobunjeničku grupu da u međuvremenu ne napada američke ili koalicione snage.

"Vjerujem da je vjerovatno namjera Talibana da vode vojne operacije", rekao je McKenzie i dodao da "nikada nisu prestajali da se bore".

"Savjetovao bih talibane da ćemo biti spremni da se branimo", rekao je.

SAD takođe finalizuju svoje planove za otpremanje opreme i zaliha iz Avganistana, od kojih će veći deo biti prebačen iz zemlje.

Ali Ministarstvo odbrane je reklo da se neće sve vratiti kući.

"Nešto će biti pregledano, očišćeno i raspoređeno negdje drugdje u regionu. Nešto će biti dostavljeno našim avganistanskim partnerima, ako to ima smisla", rekao je novinarima u Pentagonu Kirby. "A nešto će biti uništeno".

XS
SM
MD
LG