Linkovi

Ruske snage tvrde da napreduju duž ukrajinske linije fronta


Rusko-ukrajinski rat
Rusko-ukrajinski rat

Rusija je u ponedjeljak saopćila da su njene trupe napredovale nekoliko kilometara duž linije fronta u Ukrajini, dok je Kijev rekao da su njene snage odbile ruske napade u nekoliko područja.

Kako se bliži prva godišnjica ruske invazije, veliki dio borbi se vodio oko istočnog grada Bakhmuta, koji je još uvijek bio u ukrajinskim rukama nakon višemjesečne bitke.

Ukrajinska vojska je u ponedjeljak izvijestila o teškom ruskom granatiranju duž cijele linije fronta i rekla da je 16 naselja bombardovano u blizini Bakhmuta.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske trupe uspjele napredovati 2 km prema zapadu za četiri dana. Međutim, nije navedeno koji se dio duge linije fronta, koji obuhvata nekoliko ukrajinskih regija na jugu i istoku, pomjerio.

"Ruski vojnici su slomili otpor neprijatelja i napredovali nekoliko kilometara dublje u njegovu ešaloniranu odbranu", navodi se.

Ukrajinska vojska je saopštila da su tokom proteklog dana njene snage odbile brojne napade u blizini Bakhmuta, koji se nalazi u regionu Donjecka, kao i napade u oblastima Harkova, Luganska i Zaporožja.

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske grupe Vagner, rekao je u nedelju da su plaćeničke snage zauzele selo Krasna Hora, na sjevernom obodu Bakhmuta. Wagner je mjesecima predvodio napad na Bakhmut, ostvarujući male, ali stabilne dobitke.

Bakhmut je glavni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina, a višemjesečno rusko granatiranje ostavilo je veliki dio u ruševinama.

Regija Donjecka je djelimično okupirana od strane Rusije i Moskva želi da je okupira u potpunosti. Međutim, nijedna strana nije napravila odlučujući dobitak sedmicama.

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužnji, rekao je u subotu da su ukrajinske trupe držale odbranu duž linije fronta u Donjecku i da su u nekim oblastima uspjele da povrate ranije izgubljene položaje.

Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje sa bojnog polja.

NEMA ODLUČUJUĆE POBJEDE

S obzirom da Ukrajina očajnički traži još oružja i municije kako bi preokrenula tok rata, ministri odbrane nekoliko zemalja NATO saveza Kijevu trebali bi se sastati u utorak u Briselu kako bi razgovarali o mogućoj daljoj vojnoj pomoći.

Smatra se da Rusija planira veliku novu ofanzivu, a Ukrajina kaže da su joj potrebni borbeni avioni i rakete dugog dometa da bi se suprotstavila tome i da bi povratila izgubljenu teritoriju.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu prošlog 24. februara rekavši da njen susjed predstavlja sigurnosnu prijetnju. Kijev i Zapad kažu da ta akcija nije bila ništa drugo do otimanje zemlje.

Putinove snage nisu uspjele u ranom pokušaju da zauzmu glavni grad i sukob je od tada postao užasan rat iscrpljivanja koji je ubio hiljade vojnika i civila i ostavio cijele gradove u ruševinama.

U nedjelju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su električari popravili veliki dio štete na energetskoj mreži uzrokovane ruskim projektilima i dronovima u petak.

Ali upozorio je stanovništvo da je prerano za proglašavanje pobjede na energetskom frontu.

Rusija je posljednjih mjeseci izvela uzastopne talase napada na ukrajinske energetske objekte, ostavljajući povremeno milione ljudi bez svjetla, grijanja ili vode tokom hladne zime.

"Moramo shvatiti: ovo još nije odlučujuća pobjeda na energetskom frontu. Nažalost, može doći do novih terorističkih napada iz Rusije. Može doći do novih ograničenja ako dođe do daljeg uništavanja ili rasta potrošnje", rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG