Linkovi

Macron: Nemoguća isporuka aviona Ukrajini uskoro, ali ništa ne isključujem


EU leaders meet in Brussels
EU leaders meet in Brussels

Francuski predsjednik Emmanuel Macron noćas je izjavio da borbeni avioni koje Ukrajina traži "ni u kom slučaju" ne mogu biti isporučeni "u narednim nedjeljama", javlja AFP.

"Ne isključujem ništa... ali to ne odgovara današnjim potrebama", rekao je Macron u četvrtak, 9. februara, u noć poslije samita EU u Briselu kojem je prisustvovao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Rusija je pokrenula novu ofanzivu na ratom razorenom istoku Ukrajine, a Zelenski je tokom posjete Londonu, Parizu i Briselu u srijedu i četvrtak insistirao da su njegovoj zemlji potrebni borbeni avioni da bi okončala rat koji vodi Rusija.

Ukrajina ima spisak za kupovinu zapadnih borbenih aviona, raketa dugog dometa i teških tenkova – ali se također suočava sa kritičnim nedostatkom osnovnih zaliha poput artiljerijskih granata.

Britanija je ponudila da obučava ukrajinske pilote na zapadnim avionima, dok Poljska i Slovačka razmatraju da pošalju još sovjetskih lovaca Mig-29 koje Kijev već koristi.

Ali saveznici Ukrajine se pribojavaju da bi raspoređivanje naprednih zapadnih borbenih aviona izazvalo dalju eskalaciju sukoba i rizikovalo otvoreni sukob između NATO-a i Rusije.

Macron i drugi lideri EU u Briselu pozdravili su Zelenskog kao heroja i obećali da će biti uz Ukrajinu do pobjede – ali su oprezno reagovali na njegove zahtjeve za borbenim avionima.

"Od suštinske je važnosti da se saveznici fokusiraju na najkorisniju opremu i najbržu", naveo je Macron, referirajući se na topove Cezar i MAMBA sistem odbrane srednjeg dometa zemlja-vazduh koji je isporučila Francuska.

Možda će biti potrebno pojačati isporuku artiljerijskih oruđa i municije kako bi se omogućilo Ukrajini da pokrene ili odoli kopnenoj ofanzivi, dodao je on, obećavajući da će "raditi na tome u narednim danima".

Govoreći o njegovom i susretu njemačkog kancelara Olafa Scholza sa Zelenskim, Macrron je naglasio da je "ključno da se ima strategija koja vodi postojanom miru, a to znači mir koji će ispoštovati prava Ukrajine i njenih granica, kao i kad je riječ o pravdi u pogledu počinjenih zločina, mir koji će omogućiti da se uspostavi postojana bezbjednost na našem kontinentu".

Kremlj je saopštio "da će Ukrajinci stradati" ako Velika Britanija ili druge zapadne zemlje isporuče borbene avione Kijevu, i dodao da će Moskva nastaviti sa vojnom kampanjom u Ukrajini bez obzira na oružje koje Zapad šalje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 9. februara da bi svaka isporuka naprednih borbenih aviona standarda NATO-a "donijela samo bol i patnju Ukrajincima".

XS
SM
MD
LG