Linkovi

Zelenski u Briselu: Pobjednička Ukrajina biće dio EU


Ukrajinski predsjednik u obraćanju Evropskom parlamentu u Briselu
Ukrajinski predsjednik u obraćanju Evropskom parlamentu u Briselu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u Brisel kako bi iznio argumente za više oružja u borbi protiv ruske invazije i započeo razgovore o članstvu Ukrajine u EU.

On se obratio sjednici Evropskog parlamenta i zahvalio na pomoći koju Ukrajina dobija od EU da se odbrani od ruske invazije, prije nego što se pridružio samitu lidera EU da zatraži još oružja.

Također je poručio da vjeruje da će se njegova zemlja pridružiti EU pošto pobijedi Rusiju.

Pošto su posljednjih nedjelja dobili obećanja o zapadnim borbenim tenkovima, ukrajinski zvaničnici su sada fokusirani na to da obezbijede rakete i borbene avione.

„Hvala vam”, rekao je Zelenski poslanicima EU, koji su mu priredili duge ovacije i aplauze, a neki od njih su nosili boje ukrajinske zastave.

„Mi se branimo na bojnom polju, mi Ukrajinci, zajedno sa vama”, rekao je on i dodao da se njegova zemlja „brani od najveće antievropske sile savremenog svijeta”.

Iako je malo vjerovatno da će Zelenski otići sa garancijama da će njegovi zahtijevi biti ispunjeni, posjeta mu daje priliku da se lično obrati pred svih 27 lidera EU, prvi put od kada je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022.

On pred europoslanicima nije ponovio zahtjev za avionima, ali je predsjedavajuća Evropskog parlamenta, Roberta Metsola, rekla da EU mora brzo da razmotri slanje borbenih aviona u Ukrajinu.

„Morate da pobijedite i članice EU moraju brzo da razmotre naredne korake u obezbjeđivanju oružja dugog dometa i aviona koji su vam potrebni da obranite slobodu”, kazala je obraćajući se Zelenskom.

Zelenski je pred odlazak u Brisel razgovarao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Shcolzom Macron je poslije večere izjavio da nisu razgovarali o slanju aviona.

Ukrajinski predsjednik bio je i gost britanskog premijera Rishija Sunaka koji je rekao da su „sve opcije na stolu” nakon što je Zelenski zatražio avione.

Zelenski se također sastao sa kraljem Charlesom, što je bilo drugo putovanje Zelenskog u inostranstvo od početka ruske invazije. U decembru je ukrajinski lider otišao u Washington da se sastane sa predshednikomJ oeom Bidenom i obrati se Kongresu.

Britanija je bila jedna od najvećih vojnih pristalica Ukrajine, poslala je više od 2,5 milijardi dolara oružja i opreme.

XS
SM
MD
LG