Linkovi

Zelenski u posjeti Britaniji: Potrebni su nam moderni avioni


Zelenski se rukuje sa britanskim premijerom Rishijem Sunakom.
Zelenski se rukuje sa britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

Predsjednik Ukrajine je doputovao danas u Britaniju, što je njegova prva posjeta od početka ruske invazije 24. februara.

Zelenski je izjavio je da će učiniti sve što može da ubijedi svijet Ukrajini pošalje savremene avione koji su potrebni Kijevu kako bi njegova vojska porazila rusku.

"Učinićemo sve je moguće i nemoguće da ubijedimo svijet da nas snabdije modernim avionima kako bismo ojačali i zaštitili pilote koji će štititi nas", poručio je Zelenski stotinama britanskih poslanika u londonskom Westminster holu.

Podsjetio je da je i britanski kralj Charles bio pilot u britanskom vazduhoplovstsvu i rekao da se u Ukrajini svi vojni piloti smatraju "kraljevima" zato što ih ima "tako malo, i tako su dragocijeni".

Zelenski je predsjedavajućem Donjeg doma britanskog parlamenta predao pilotsku kacigu sa porukom "Imamo slobodu, dajte nam krila da je zaštitimo".

Ured britanskog premijera Rishija Sunaka najavio je posjetu u saopštenju, rekavši da će se Zelenski obratiti britanskom parlamentu i posjetiti ukrajinske trupe koje treniraju s britanskim snagama.

Sunak je također najavio da će Britanija obučavati ukrajinske pilote na "borbenim avionima NATO standarda". Također je rekao da će Britanija ubrzati svoje doprinose vojnom opremom Ukrajini.

"Ponosan sam što ćemo danas proširiti tu obuku od vojnika do marinaca i pilota borbenih aviona, osiguravajući da Ukrajina ima vojsku sposobnu da brani svoje interese u budućnosti", rekao je Sunak. "Također, to podvlači našu posvećenost da ne obezbjeđujemo samo vojnu opremu kratkoročno, već (predstavlja) dugoročno obećanje da ćemo stajati rame uz rame sa Ukrajinom u godinama koje dolaze".

Britanija već obučava ukrajinske trupe, uključujući korištenje britanskih tenkova Challenger 2 koje su osigurali kao odgovor na pozive Ukrajine za težom opremom za suprotstavljanje ruskim snagama.

Također se očekuje da će London kasnije objaviti nove sankcije protiv Rusije.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa, AFP-a i Radija Slobodna Evropa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG